Arbetet med att renovera kajerna kommer att pågå under minst tre år. Foto: Statens fastighetsverk

Skeppsholmens kajer renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Tidens tand och ett utsatt läge tvingar Statens fastighetsverk att totalrenovera träkajerna på Skeppsholmen. Arbetet påbörjas denna vecka och kommer att pågå under minst tre år.

Redan på 1600-talet blev Skeppsholmen en förtöjningsplats för båtar. Då handlade det om stora örlogsfartyg i den svenska flottan. I dag är det betydligt mindre skutor som lägger till, men även för små farkoster måste anläggningsplatsen vara säker. Så är det inte i dag.

Renoveras i etapper

– Fyllnadsmassorna under kajerna rinner ut i vattnet och nu måste vi se till att renovera dem innan det blir för sent, säger Bo Monell, ansvarig projektledare på Statens Fastighetsverk (SFV).

Det stora renoveringsprojektet har delats upp i flera etapper och denna vecka sätter man igång med den första som sträcker sig några hundratals meter mellan Kastellholmsbron till färjelägret för Djurgårdsfärjan. Om allt går enligt planerna ska man vara färdig senast i december i år.

Läs också: Rena rama skeppskyrkogården

Precis som när man grävde framför Grand Hotel för några år sedan och oväntat hittade arkeologiskt intressanta skeppsvrak, så har man tagit höjd för eventuella fynd även vid denna renovering.

– Ja, vi har marinarkeologer med i hela processen, så om vi hittar något så kommer det hela naturligtvis att dra ut på tiden, säger Bo Monell, som för egen del hoppas att tidsplanen håller.

Alternativa vägar under arbetet

Under renoveringsarbetet kommer det att bli en del avspärrningar på Skeppholmen men det kommer att finnas alternativa vägar för den som cyklar, går eller kör bil på ön. Statens fastighetsverk kommer att sätta upp hänvisningsskyltar och all information kommer också att finnas på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.