Polisen är på plats i Hjulsta efter att två personer hittats skjutna på en innergård. Foto: Janne Åkesson/Swepix

SVT avslöjar: Skjutne mannen i Hjulsta väntade på rättegång

Uppdaterad
Publicerad

En av de män som sköts i Hjulsta under natten åtalades för en rad bedrägerier i fjol, men har under året befunnit sig på fri fot i väntan på en uppskjuten rättegång. Totalt har nu två åtalade i målet blivit skjutna de senaste månaderna.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter är männen som sköts i Hjulsta under natten mot måndag delar av det kriminella gänget ”Filterlösa” med bas i Tensta. Båda är i 20-årsåldern.

En av dem ska, tillsammans med flera andra, systematiskt ha lurat till sig flera miljoner kronor av äldre över telefon, enligt ett åtal från förra året.

SVT Nyheter granskar

Mannen greps och häktades i slutet av 2019, men sattes på fri fot under våren 2020. Rättegången skulle ha ägt rum i januari i år, men sköts upp till september på grund av att en av de andra åtalade häktats i ett annat ärende.

På måndagen kom beskedet att den andra mannen som också sköts i Hjulsta dött av sina skador. Även denna man förekommer i utredningen kring bedrägerierna, men åtalades aldrig.

Annan åtalad dödad

Enligt tingsrätten kunde den omfattande rättsprocessen också vara svår att genomföra under en pågående pandemi, varför man beslutade att vänta.

Och det är inte den enda kopplingen till bedrägerihärvan. I somras sköts en 23-årig man till döds i Rinkeby – även han en av de åtalade i det omfattande bedrägerimålet.

Mannen var tidigare skriven på samma adress som den kvinna som nyligen mördades vid Notviken i Luleå, ett ärende som polisen kopplat till den kriminella miljön i Stockholm, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet