Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektorn: 20 procent av personalen har konstaterad smitta Foto: Frida Claesson/SVT

Skola stänger efter omfattande smittspridning

Publicerad

De senaste två veckorna har 20 procent av personalen på Ösbyskolan på Värmdö konstaterats smittade med covid-19. Nu stängs grundskolan för att få bukt med smittspridningen.

Beslutet är fattat efter samråd mellan skolan och Smittskydd Stockholm.

– För elevernas skull har vi haft öppet in i det sista, men nu säger Smittskydd Stockholm att vi behöver få bukt med smittspridningen och då tänker vi att vi behöver lyssna på den expertisen, säger rektorn Ulrika Mjørud.

Merparten av skolans knappt 800 elever, från förskoleklass till nian, blir nu hänvisade till distansundervisning. Men barn till föräldrar med samhällsbärande yrken kommer fortsatt kunna få undervisning i skolan.

Så fungerar skolstängning

Visa

Det som avgör ifall en stängning av en enskild skola kan bli aktuell är frågan om i fall det är ett pågående utbrott på skolan och huruvida en stängning av skolan skulle kunna stoppa utbrottet.

Det är Smittskydd Stockholm som i samråd med skolan gör den bedömningen och den görs utifrån ett antal frågeställningar, bland annat:

  • När blev personerna på skolan smittade?
  • Började spridningen för länge sen men kom till kännedom först nu?
  • Har det pågått under en längre tid?
  • Är det ett pågående utbrott?
  • Är det bland lärare och personal eller bland eleverna?
  • Är det i en klass eller flera?

Det finns inga exakta gränser för när en skola bör stänga, vad gäller till exempel andel smittade. Det kan variera beroende på bland annat skolans storlek. Det finns inte heller någon generell regel för hur länge skolan bör vara stängd, men bedömningen utgår från inkubationstiden som är två veckor. Utifrån den och löpande samtal med dem som är hemma med smitta kan man få en bild av hur lång tid som krävs för att utbrottet ska stoppas.

Om en skola drabbats av så många sjukdomsfall att de inte längre kan bedriva undervisning så kan de själva välja att stänga, utan samråd med Smittskydd Stockholm.

Källa: Smittskydd Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet