Foto: Björn Lockström

Mannen som polisen sköt bar på en låtsaspistol

Uppdaterad
Publicerad

Skott har avlossats vid Norrbackagatan i Vasastan i Stockholms innerstad under torsdagsmorgonen efter att en person betett sig hotfullt. Personen som skottskadades avled på sjukhus. Åklagarmyndigheten meddelade under förmiddagen att de inleder förundersökning om tjänstefel.

Det var i samband med att polisen skulle kontrollera en person som det uppstod en hotfull situation.

– Det har varit en incident med polis, där man har skjutit. Vi håller på att utreda vad som har hänt där, säger Thomas Ibstedt vid polisregion Stockholm, till TT.

Personen fördes till sjukhus efter händelsen men avled senare på sjukhus. Enligt polisens hemsida höll personen inte i en riktig pistol.

– Det visade sig att det var en replika och inte ett skarpt vapen, säger Lars Byström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Polisen har inlett en förundersökning mot den avlidne mannen gällande grovt olaga hot. En förundersökningen som enligt polisen lär läggas ner tämligen omgående då den misstänkte inte längre är i livet.

Förundersökning om tjänstefel

Polisen meddelar på sin hemsida att man gjort en anmälan till Särskilda utredningar och att polisens handlande kommer granskas av en särskild polisåklagare.

– Nu har vi startat en förundersökning för att se om det har skett ett fel och om ett brott har begåtts, säger chefåklagare Martin Tidén.

Martin Tidén bekräftar att det var fler än en polis som avlossade skott mot mannen, men understryker att ingen polis misstänks för brott.

Fakta: Våld av polisen med dödlig utgång

2 augusti 2018: En man avled efter att polisen öppnad eld i samband med en hotfull situation i centrala Stockholm.

21 juli 2018: En man sköts ihjäl av polis i Linköping i samband med en konfrontation med flera misstänkta rånare.

20 juli 2018: En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis i Norrköping. Mannen gick till attack vid en handräckning.

23 april 2018: En man avlider efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna.

28 mars 2018: Efter en biljakt i Örebro avled en man i 30-årsåldern. Polisen sköt flera varningsskott mot mannen som försökte köra på en polis.

24 mars 2018: En 30-årig man sköts till döds av polisen i Luleå i samband med en misstänkt mordbrand. En utredning inleddes om misstänkt tjänstefel från polisen, men den lades ned eftersom Särskilda åklagarkammaren inte fann några anledningar att anta att ett brott hade begåtts.

20 september 2017: En 26-årig man sköts av polis i Malmö i samband med ett ingripande i en lägenhet, där mannen gått till attack mot polisen. Han avled några veckor senare på sjukhus.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.