Waxholmsbolagets fartyg vid Boda brygga i januari. Foto: Claudio Bresciani / TT

Waxholmsbåtarna inkluderas permanent i SL-kortet under lågsäsong

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets försökstrafik har slagit så väl ut, att SL:s periodkort från och med i höst kommer att gälla som färdbevis även på Waxholmsbåtarna under lågsäsong.

Antalet passagerare som åkte ut i skärgården ökade med tolv procent under våren, hösten och vintern 2018 – den tid då SL-kortet på försök gällde som färdbevis även på Waxholmsbåtarna.

Stockholms skärgård i mars månad. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Syftet med försöket var locka fler besökare till öarna under lågsäsong, så att de som bor eller driver företag i skärgården kan få intäkter året runt.

Nu vill politikerna i Region Stockholm permanenta periodkortets gilitighet på Waxholmsbåtarna under lågsäsong.

– Detta förslag har många vinningar till en liten kostnad. Dels så utnyttjar vi båtar med annars tomma platser under lågsäsong dels öppnar vi upp för ökade möjligheter till att arbetspendla med skärgårdsbåtarna. Samtidigt ger vi skärgårdens värdshus och pensionat en möjlighet till förlängd säsong och pendlare en möjlighet att upptäcka hur fantastisk skärgården är året om, säger Gustav Hemming (C) skärgårdsregionråd.

Eftersom Waxholmsbåtarna trafikerar skärgården året runt, är det här ett sätt att utnyttja de platser på fartygen som annars står tomma under lågsäsong. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det innebär att den som har ett SL-kort som gäller i minst 30 dagar kan använda det som färdbevis på båtarna mellan den 15 september och den 15 maj från och med i höst.

Satsningen beräknas kosta 4,4 miljoner kronor.

Bryggan på Hjälmö. Foto: Claudio Bresciani / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.