Vissa extrainsatta bussar gick tomma eftersom resenärerna inte visste om att de fanns. Foto: Frida Claesson/SVT

SL:s trafik ska ha full kapacitet på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms Lokaltrafik (SL) medger problem med trängsel, speciellt på bussarna, i strid med Folkhälsomyndighetens krav. Men på måndag ska kollektivtrafiken köra för fullt igen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har klargjort att det utfärdats nya riktlinjer och att de som sköter kollektivtrafiken ska se till så att trängsel undviks samt att inställda turer inte är ”acceptabelt”.

De nya riktlinjerna kom sedan SL dragit ned på trafiken på grund av sjukdom, utom under rusningstid.

– Vi är medvetna om att det varit problem med trängsel, framför allt på bussidan, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL.

Hon berättar att tunnelbanan och pendeltågen gått enligt vintertidtabell, men att trafiken dragits ner på bussar och lokalbanor.

Kan inte lova full trafik i alla kanaler

– Nu när Folkhälsomyndighetens direktiv kommit om att vi ska köra så mycket det går är det också det budskap vi ger till våra trafikutövare. Vi tror och hoppas att det här kommer att vara på plats på måndag, men jag kan inte lova att det kommer att finnas full trafik i alla kanaler, säger Helene Jakobsson.

Hur tycker ni själva att SL lyckats följa riktlinjerna hittills?

– Vi är inte nöjda med hur det har sett ut.

Är Folkhälsomyndighetens krav rimliga?

– Absolut, vi behöver göra det som krävs för att skydda de som inte får bli sjuka för då blir våra sjukhus överfulla, säger Helene Jakobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer