Lidingöpartiet har ökat sedan valet 2018. Nykvarnspartiet har det största tappet bland de lokala partierna i länet. Foto: Anders Wiklund /TT

Flera små lokala partier tappar väljare

Uppdaterad
Publicerad

Lokala småpartier i Stockholms län tappar väljare i länets kommuner. Störst är tappet för Nykvarnspartiet som backat 13,7 procentenheter från valet 2018.

När det kommer till länets små lokala partier har Nykvarnspartiet i Nykvarn fått 16,7% procent av rösterna men har samtidigt tappat 13,7 procentenheter, vilket är det största tappet i länet bland de lokala partierna. Det visar siffror från Valmyndigheten tidigt på måndagsmorgonen.

Waxholmspartiet – borgerligt alternativ, är det parti som fått flest röster i sin kommun med 20 procent av rösterna. Samtidigt har partiet tappat 4,7 procentenheter, sedan valet 2018.

Ökning i tre kommuner

På Lidingö har Lidingöpartiet ökat med 3,6 procentenheter och fått 17,2 procent av rösterna och Väsbys Bästa hade ökat med 3,7 procentenheter tidigt på måndagsmorgonen. Nackalistan är ett annat parti som gjorde ett starkt val och har enligt preliminära valresultatet ökat med 2,7 procentenheter till 11,4 procentenheter och är kommunens tredje största parti.

På Järvafältet i västra Stockholm syns i vissa distrikt en stor ökning på närmare 27 procent bland ”övriga” partier där bland annat partiet Nyans ingår.

Valresultaten är tidigt på måndagsmorgonen inte färdigräknade, här kan du se hur rösterna fördelas i respektive kommun.

Nyans kan ha tagit väljare från Socialdemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.