Fredrik Lybeck såg hur lastbilen fastnade när den försökte köra över en gångväg. Foto: TT

Smitning i Stockholm väckte rädsla för terror

Uppdaterad
Publicerad

En mindre lastbil som krockade med en taxibil och sedan smet från olycksplatsen orsakade ett stort polispådrag i Stockholm.

– När lastbilen kom i full fart var den första tanken att det handlade om ett terrordåd, berättar ett vittne.

Lastbilen körde på en taxibil på Götgatan på Södermalm. I stället för att stanna på olycksplatsen valde lastbilsföraren att åka därifrån. Taxiföraren körde efter, tutande, för att försöka få lastbilsföraren att stanna.

Först beskrev polisen händelsen som en smitning, men har nu inlett en förundersökning om försök till mord.

– Vi kan inte utesluta att det var avsiktligt, så därför har vi ändrat rubriceringen, säger Anders Bryngelsson, pressekreterare vid Stockholmspolisen.

Polisen har utökat avspärrningarna kring lastbilen och knackar dörr i området i jakt på föraren.

Krocken skedde på Götgatan och lastbilen ska sedan ha fortsatt till Bondegatan där föraren sedan övergett fordonet och sprungit från platsen.

– Lastbilen körde förbi och en taxibil kom bakom och tutade, berättar Fredrik Lybeck, som såg händelsen, för TT:s reporter på plats.

LÄS MER: Lastbil körde in i taxibil på Södermalm

Lastbilen fastnade

Vid Katarina Bangata försökte lastbilen korsa en gångväg där det står stolpar som ska hindra biltrafik från att köra där.

– Lastbilen fastnade där och körde fram och tillbaka. Sedan fortsatte den skitfort, säger Fredrik Lybeck.

Fredrik Lybeck pratade med taxichauffören som följde efter lastbilen.

– Han hade blivit helt krockad av lastbilen, därför försökte han få honom att stanna.

LÄS MER: Karin såg lastbilen: ”En person försökte stoppa den”

Första tanken

Fredrik Lybeck säger att med tanke på lastbilsdådet på Drottninggatan i april var den första tanken att det han såg var ett terrordåd.

– Ryggmärgsinstinkten säger ju det nuförtiden. Men sen när vi såg taxibilen och pratade med chauffören förstod vi att det nog inte var det. Så då kändes det rätt lugnt.

Enligt den ideella förening som är registrerad ägare till lastbilen har den blivit stulen, skriver Expressen. Dock hade föreningen inte hunnit anmäla stölden till polisen.

Föraren är fortfarande på fri fot och polisens bombtekniker är på plats för att undersöka fordonet.

Simon Bynert på Säkerhetspolisens presstjänst uppger för TT att Säpo följer utvecklingen, men i övrigt hänvisar han till Stockholmspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.