Stockholms smittskyddsläkare är oroad över nya fall i Stockholm och säger att stockholmarna måste bättra sig. Foto: TT arkivbild

Smittskyddsläkaren oroad: ”Kan bli mer restriktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren i Region Stockholm Per Follin är bekymrad över det ökade antalet nya fall av coronasmittade i länet. Han säger att om stockholmarna inte blir bättre på att följa myndigheternas rekommendationer och avstår från restauranger och middagar kan det bli mer restriktioner.

Under tisdagen rapporterades det in 197 nya fall bekräftat smittade, en ökning jämfört med dagen innan. Och de nya fallen oroar smittskyddsläkare Per Follin.

– Den avtagande takt av antalet smittade i länet som vi hade hoppats att se den här veckan har uteblivit, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Efter helgen har det varit stora diskussioner om hur mycket stockholmarna var ute och rörde sig i det vackra vädret och hur trångt det var på restaurangerna. Nu kan det bli restriktioner.

– Jag ser allvarligt på situationen och vill uppmana invånarna att fortsätta att avhålla sig från restaurangbesök, middagar och sammankomster som gör att avståndet på två meter inte upprätthålls. Om inte följsamheten ökar bör restriktioner övervägas.

Har folk varit dåliga på att följa FHM:s rekommendationer?

– Jag tror att de flesta är bra på att följa dem, men fullt förståeligt börjar många tröttna på att isolera sig. Just som sjukvårdsbehovet av covid-19 är som störst.

– Då är det inte läge att söka minsta tecken för att återgå till ett mer normalt beteende utan det är nu det är som viktigast att hålla fast vid alla råd och rekommendationer. Om vi nu är på toppen av kurvan så är vägen ner minst lika lång och besvärlig som vägen upp. Så håll ut- lika länge till.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet