Stockholmarna får räkna med att leva med covid-19 i samhället en längre tid. Foto: Ali Lorestani/TT

Smittspridningen riskerar ta fart när människor återgår till arbete

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som får vård på sjukhus för covid-19 i Region Stockholm ökar igen. Chefläkare Johan Bratt tror att ökningen beror på att fler människor nu återgått till arbete och skola.
– Den nedåtgående trenden med allt färre som behöver sjukhusvård inklusive intensivvård, den är bruten, säger han.

Under måndagen rapporterades 58 personer få vård för covid-19 i region Stockholm. Det är 12 personer fler än vid senaste lägesrapporten den 13 augusti.

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm menar att sjukvården nu befinner sig på en platå, där antalet smittade inte längre sjunker.

– Det är naturligt att det varierat, men det vi inte vill se är en ny trend där fallen ökar igen. Det vi kan säga säkert är att den nedåtgående trenden med allt färre som behöver sjukhusvård inklusive intensivvård, den är bruten.

Johan Bratt menar att det finns en risk att smittspridningen återigen ökar när fler människor nu återgår till arbete och skola.

”Testa dig vid minsta förkylningssymptom”

– Vi har förväntat oss en sådan risk. Nu är det viktigt att vi gör allt vi kan för att inte få en ökning. Det är mycket sjukvård som blivit uppskjuten, som vi måste ägna tid åt, säger han.

Hur länge måste vi räkna med att leva med covid-19 i samhället?

– Vi får räkna med att vi kommer ha covid-19 i samhället i första hand hand året ut och säkert en bit in i 2021. Vi måste planera för det värsta så vi är beredda inom sjukvården, säger Johan Bratt.

Han fortsätter:

– Har man minsta förkylningssymptom så bör man testa sig med ett PCR-prov. Det underlättar möjligheten att smittspåra och minska smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet