Foto: Anna Molander / Privat

S-krav på ersättningstrafik för gröna linjen

Publicerad

Förlängda restider upp till en timme, långa köer och många byten. Så har det sett ut för resenärerna på gröna linjen de senaste dagarna när det stora renoveringsarbetet vid Skärmarbrink och Gullmarsplan dragit igång. Socialdemokraterna riktar nu kritik mot hur trafiken skötts.

– Förra året hade trafiknämnden det här ärendet. Vi röstade för trafikrenoveringarna som nu genomförs, men vi var väldigt kritiska till att ersättningstrafiken var planerad så dåligt, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.

Socialdemokraterna la fram ett förslag om att ha bättre ersättningstrafik för området, något som alliansen och SD röstade ned. Nu kräver Socialdemokraterna återigen att man ska se över ersättningstrafiken.

Håller fast vid beslutet

Moderaterna håller med om att ersättningstrafiken inte varit tillräckligt bra hittills, men de håller fast vid att det var rätt att rösta emot förslaget. Men trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) menar också att Socialdemokraternas förslag handlade om att politiken skulle gå in och säga exakt hur ersättningstrafiken skulle se ut.

– Politikens uppgift är att se till att det finns pengar att göra renoveringar och upprustningar och att det då finns bra med pengar för en väl fungerande ersättningstrafik. I det här fallet var det precis det vi såg till. Vi har också sänt signalen om att mer resurser finns att tillgå och mer resurser behövs, säger Tamsons och fortsätter:

– Vi tror att det behövs göras ytterligare insatser, säger Kristoffer Tamsons (M).

Stökigt fram till augusti

– De förstärkningsbussar som vi har satt in som går från Skärmabrink och Kärrtorp är ett sätt att avlasta. Men tyvärr när vi gör stora ombyggnader i tunnelbanan så får det konsekvenser för resenärerna och det är väldigt svårt att möta bara genom att förstärka annan trafik, för tunnelbanan är Stockholms pulsåder, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef för SL.

Arbetet på gröna linjen kommer att pågå hela sommaren fram till augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer