Hör Fredrik Möller som bor i närheten om hur grannarna drabbas av den pågående branden. Foto: Piritta Lutz

Så här ska det brinnande sopberget släckas

Uppdaterad
Publicerad

Nu går släckningsarbetet av den stora branden i sopberget i Botkyrka in i ett aktivare skede. Inom kort ska man börja täcka branden med jord och sand men risken för skred är fortsatt stor och det kommer att kräva stora markarbeten.

Branden i sopberget i Kagghamra i Botkyrka började redan i november. Efter den akuta släckningen skulle markägaren ta över, men enligt kommunen gjordes inte det som behövdes och det blossade upp igen. Sedan dagen före julafton bevakas branden dygnet runt och brandröken som innehåller höga halter av föroreningar har spritt sig i stora delar av södra länet.

Men branden har varit svår att släcka på grund av stor risk för skred. Skulle hela högen rasa skulle det få stora naturkonsekvenser eftersom det ligger känsliga vattendrag i närheten. Men nu går släckningsarbetet in i en mer aktiv insats, enligt Max Ekberg, tillförordnad räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Skandalerna med sophögar

Hör honom förklara hur räddningsarbetet ska gå till i videon ovan.

Lång kamp mot avfallslagret

Kommunen försökte redan 2015 få bort verksamheten och en polisutredning pågår mot ägarna till företaget som drivit anläggningen för brott mot miljöbalken. Kommunalrådet Ebba Östlin (S) sade under en pressträff under fredagen att hon var oerhört frustrerad att det var så svårt för kommunen att reglera verksamheten. Hör henne i videon nedanför.

Släckningsarbetet beräknas ta minst åtta veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet