Ny undersökning visar att allmänheten är negativa till Stureplanerna. Foto: TT arkiv

Stockholmarna vill inte göra om Stureplan

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan rapporterade SVT att en majoritet i Stadshuset är emot planerna på att göra om området kring Stureplan. En ny undersökning av Svenska Brasserier visar att även allmänheten ser negativt på renoveringen. Men när Sturekvarteret ställde samma fråga i somras kom man fram till motsatt resultat.

Som man frågar får man svar. Det blir väldigt tydligt när de två undersökningarna jämförs. I Svenska Brasseriers och SIFO:s undersökning från idag är en majoritet emot planerna på att riva och bygga om stora delar av Stureplan. Bland de tillfrågade som känner till renoveringen har 52 procent en negativ uppfattning till planerna.

Samtidigt som undersökningen från i somras som gjordes av Sturekvarteret och United Minds, som ägs av fastighetsägarens PR-byrå, visar att 77 procent av Stockholmarna är neutrala eller positiva till planerna.

Skillnad på hur frågorna ställs

Skillnaden mellan de två undersökningarna är framförallt vilka frågor som ställs. I den senaste undersökningen nämns det att arbetet kommer att pågå i 7 år. Medan den gamla undersökningen lägger stor vikt vid att verksamheterna på platsen inte ska påverkas och att renoveringen inte gäller själva Stureplan utan kvarteret.

Gillar Stureplan som det är i dag

Det verkar alltså som att Stockholmarna har olika åsikter beroende på vilka frågor som ställs och hur de ställs. Men en sak verkar i alla fall vara relativt säker och det är att allmänheten allra helst vill att en renovering i området ska gå snabbt och påverka verksamheterna och själva Stureplan så lite som möjligt.

Totalt tillfrågades runt 1000 personer i de båda undersökningarna.

Stadsbyggnadsnämnden negativ

Förra veckan publicerades en enkätundersökning som gjorts bland de partier som finns representerade i Stadsbyggnadsnämnden. Även där var en majoritet negativa till Stureplanerna.

LÄS MER: En majoritet är emot nya Stureplan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet