Foto: TT arkiv

Stockholms barnmorskor lockas till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms barnmorskor har en ansträngd arbetssituation och nu lockar grannlandet Norge med bättre arbetsvillkor och högre löner, det skriver DN.

I månadsskiftet juli-augusti väntas många födslar i länet. Stockholms barnmorskor har tidigare berättat om en ansträngd arbetssituation där de bland annat inte hinner gå på toaletten för att de måste ta hand om flera födslar samtidigt.

Men i Norge på Sörlandets sjukhus så är tempot lägre, det skriver DN.

Förlossningskrisen i Stockholms län

– När Ann och jag jobbade i går hade vi var sin födsel, säger Elisabet Ulén barnmorska.

Barnmorskorna Elisabet Ulén och Ann Ljungbom arbetade tidigare på det numera nedlagda Södra BB i Stockholm. Nu arbetar de på Sörlandets sjukhus i Norge och här ligger medellönen i genomsnitt 15.000 kronor högre än i Sverige.

LÄS MER: Barnmorskan Petra hanterade tre förlossningar – jobbade tills mensen blödde igenom

Snittlönen – 50.000 svenska kronor

Snittlönen för en norsk barnmorska är 50.500 svenska kronor. De svenska barnmorskorna hyrs in via bemanningsföretag och får samtidigt både resa och bostad betald.

– I Norge är barnmorska ett högre värderat yrke, säger Ann Ljungblom, barnmorska.

LÄS MER: Chefbarnmorska: ”Det var ett otroligt tryck i helgen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet