– Har regering och riksdag beslutat om gymnasielagen får de också vara med och finansiera, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L). Foto: Stockholms stad och TT

”Statsbidragen för ensamkommande måste vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) skriver till övergångsregeringen för att få den att förlänga statsbidragen som ska hjälpa kommunerna att ordna boenden för de ensamkommande som berörs av den nya gymnasielagen.

”Det kommer bli en svår utmaning för de olika stadsdelsnämnderna i Stockholm att ordna boende som ger de unga den trygghet de behöver för att klara av sina gymnasiestudier”, skriver Jan Jönsson (L) i brevet.

Den nya gymnasielagen ger möjlighet till vissa ensamkommande att ansöka om förlängt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. I nuläget betalar staten ut statsbidrag till kommunerna för att ordna boende åt de ensamkommande. Men statsbidragen försvinner vid årsskiftet, som det ser ut i dag.

– Situationen är ganska akut för om statsbidragen helt och hållet upphör så kommer en del kommuner att avsluta alla sina boenden till jul. Det är väl ett ansvar som även en övergångsregering måste ta hänsyn till, säger Jan Jönsson (L), som hoppas att statsbidragen ska finnas med i den budget som övergångsregeringen ska presentera på torsdagsmorgonen.

500-800 ungdomar i Stockholm

I Stockholms stad beräknas mellan 500 och 800 ensamkommande beröras av gymnasielagen, och om statsbidragen försvinner för dem handlar det om runt 20 miljoner kronor som staden blir av med.

Stockholms stad har satt undan pengar för att täcka upp för kostnaden för boenden om statsbidragen försvinner. Men Jan Jönsson är orolig för att det i andra kommuner runtom i landet kan innebära att många unga ställs på gatan.

– Hur de andra kommunerna i länet gör vet vi inte, och då riskerar vi att hamna i att ganska många av de ensamkommande i de kommunerna hamnar i Stockholms citykärna, säger Jan Jönsson (L).

Varnar för effekterna

SVT har varit i kontakt med finansdepartementet men de vill inte kommentera om statsbidragen kommer finnas med i den övergångsbudget som presenteras på torsdagsmorgonen.

– Hanterar vi det här rätt så kommer vi ha en massa invånare så småningom som bland annat kan jobba inom bristyrken. Hanterar vi det fel så kommer vi ha en social problematik ute på gator och torg, säger Jan Jönsson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.