Foto: Miljöpartiet

Stockholmspolitiker utesluten ur MP

Publicerad

Landstings- och kommunpolitikern Rebwar Hassan har blivit utesluten ur Miljöpartiet. Själv säger han att det var för att han offentligt gått ut och kritiserat sitt eget parti och dess relation till politisk islam.

Rebwar Hassan fick beskedet via ett telefonsamtal under måndagen.

– Jag skulle precis gå in på ett läkarbesök så ringde de och meddelade att jag inte kan vara kvar i partiet, säger Rebwar Hassan när vi dagen efter når honom.

Han har den senaste tiden suttit som ledamot i Stockholms läns landsting samt gruppledare för Miljöpartiet i Skärholmen.

– Jag tror att jag blir utesluten ur partiet eftersom jag skadat partiet genom skriverier i media.

Skarp kritik mot politisk islam

I ett offentligt uttalande på sin egen facebooksida skriver Rebwar Hassan bland annat: Pengar för arbete mot islamofobi har i praktiken blivit pengar för att sprida politisk islam och cementera klanstyrda parallellsamhällen med shariapoliser och hederslagar.

När SVT ber honom förtydliga vad han menar med detta påstående hänvisar han direkt till den förre bostadsministern Mehmet Kaplan.

– Han redovisade sin samhällsplan och den godkändes av riksdagsgruppen, säger Rebwar Hassan som tidigare varit kritisk till den tidigare ministern.

Mehmet Kaplan avgick 2016 när han hamnade i en kritikstorm efter att det blev känt att han firat ramadan tillsammans med en person som uppges ha kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

”Gjort ett antal uttalanden”

Elin Olsson, distriktsordförande för Miljöpartiet i Stockholmsregionen säger att uteslutningen är resultatet av en lång process, där andra landstingsmiljöpartister hört av sig till distriktet som i sin tur vänt sig till partistyrelsen.

– Han har gjort ett antal uttalanden om ledande politiker i partiet i olika medier som vi ansett varit allvarliga och grundlösa, som distriktsstyrelsen anser kan skada partiet, säger Elin Olsson.

Hon menar att det är en samlad bedömning kring hur Rebwar Hassan agerat framför allt senaste året.

– Han har gjort flera politiska ställningstaganden som är långt från det som partiet står för, säger Elin Olsson utan att närmare gå in på vad det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer