Foto: Svt

Strategin mot extremism – kraftigt försenad

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism är kraftigt försenad, eftersom majoriteten och oppositionen har svårt att komma överens. – Det är helt avgörande att man har en strategi, säger Mona Sahlin.

Arbetet med att med att ta fram en strategi mot våldsbejakande extremism i Stockholm, har tagit över ett år och är fortfarande inte klart. Både Göteborg och Örebro har varsin strategi och samordnare, medan landets huvudstad står utan.

– Det är djupt olyckligt. Stockholm är bland de viktigare kommunerna, då man har problem med extremism i alla former. Många unga har rest till Syrien och Irak och omkommit. Så det finns mycket kvar att göra, säger Mona Sahlin.

Debatten om IS i Stockholm

”Små möjligheter att komma överens”

I maj i förra året presenterade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus en strategi mot våldsbejakande extremism, som klubbades igenom i socialnämden. Oppositionen var starkt kritiska och menade att strategin belönade hemvändande IS-krigare med jobb och bostäder. I höstas öppnade socialdemokraterna upp för att se över strategin och även för ett blocköverskridande arbete. Något som välkomnades av oppositionen.

– Även om man kan vara kritisk till att Stockholm har hållit på för länge med arbetet, så vore det enormt värdefullt om alla partier kan komma överens och sätta ned foten mot den här fullkomligt vedervärdiga ideologin. Jag är hoppfull, säger oppostionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Men Kristdemokraternas talesperson i stadshuset är inte lika positiv.

– Jag ser små möjligheter att samtliga åtta partier i kommunstyrelsen ska kunna komma överens. Socialdemokraterna kommer sannolikt att få välja mellan att gå i armkrok med Alliansen eller med Fi och Vänstern i den här frågan, säger Erik Slottner.

Vill inte ställa upp på intervju

Det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård vill inte ställa upp på en intervju med SVT. I ett sms skriver hennes pressekreterare bland annat att ”det inte funkar med datumsättning på den här typen av processer, men att strategin ska vara klar i närtid.”

Enligt P4 Stockholm var tanken att strategin skulle vara klar för ett par månader sedan. Nu blir den klar tidigast efter sommaren.

”Det händer andra saker i vår omvärld som vi är satta att lösa. Så det är mycket som fyller dagordningen och det är mycket som inte hinns med” sa Karin Wanngård till kanalen.

Ett uttalande som fått Kristdemokraterna att reagera.

–  Wanngård skyller på att det har varit många andra ärenden som upptagit hennes tid, men ärendena till Kommunstyrelsen har varit relativt få och jag har svårt att se att så många andra frågor har varit viktigare än att bekämpa våldsbejakande extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om IS i Stockholm

Mer i ämnet