Afghaner som sittstrejkar på Mynttorget attackerades på tisdagskvällen. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Sittstrejkande ensamkommande attackerades

Uppdaterad
Publicerad

Det hundratal afghanska ensamkommande ungdomar som sittstrejkar på Mynttorget intill riksdagen i Stockholm har blivit attackerade. Enligt polisen är tre personer lindrigt skadade.

– Vi har fått uppgift om att någon form av föremål har kastats mot demonstranterna, säger polisens pressinformatör Åsa Wallentin.

På tisdagskvällen befann sig ett hundratal ensamkommande ungdomar från Afghanistan i en sittstrejk på Mynttorget, utanför riksdagen i centrala Stockholm.

De strejkande ungdomarna kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som man menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör lämnar ett sådant besked personligen.

Sittstrejk i centrala Stockholm

LÄS MER: ”Stoppa utvisningarna till döden”

Angreps av gruppering

Strax efter kl 20 på kvällen angreps de av en gruppering. Polisen fick larmet klockan 20.14.

– De har attackerats av någon gruppering. Vi har fått uppgift om att någon form av föremål har kastats mot demonstranterna. Tre personer är lindrigt skadade, säger Åsa Wallentin, pressinformatör vid polisen.

– Det är för tidigt att säga än om någon är gripen eller omhändertagen, men vi är på plats och hör och kontrollerar personer, säger Åsa Wallentin.

Polis vill inte säga något om vilken typ av grupp det var som angrep personerna på plats.

Demonstranter på mynttorget attackerades under tisdagskvällen. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

LÄS MER: Sittstrejkar – kräver svar från Ribbenvik

Nazir är en av de ungdomar som deltagit i sittstrejken på Mynttorget i Gamla Stan.

– Vi satt på marken och allt var lugnt då en grupp på 20 till 30 personer plötsligt kom springande och attackerade oss med rökbomber, säger Nazir till SVT Nyheter.

”Låg på marken och bara skrek”

– Jag såg tre personer skadas, det var väldigt mycket rök. En av pojkarna bara låg på marken och skrek. Några blev påtrampade.

Hur känns det nu?

– Jag är jättechockad. Vi har inte gjort någon illa. Varför gör de så här?

Ingen gripen

Ett ögonvittne som Dagens Nyheter har pratat med säger att flera personer är skadade och att två personer har brännskador.

Vid 23-tiden på kvällen kunde polisen berätta att man avlägsnat ett antal personer från platsen, men att ingen person gripits för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet