Kistamässan var Stockholms största vaccinmottagning. I en ny rapport får regionen kritik för att förberedelserna för denna typ av verksamhet kom för sent. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kritik mot förberedelserna av vaccinationen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholms nya oberoende utvärdering av coronapandemin visar att regionen hanterat coronakrisen väl. Vaccinationsmålen har uppnåtts men samtidigt riktas kritik mot sena beslut om att använda vaccinationsmottagningar för breddvaccinationen.

En oberoende utvärdering av Region Stockholms hantering av coronapandemin har nu släppts. Den omfattande rapporten från konsultbolaget KPMG visar bland annat att regionen har klarat de vaccinationsmål som SKR kommit överens med regeringen om.

”Utmaningar för vaccinatörerna”

Rapporten slår dock fast att förberedelserna inför massvaccineringen på stora mottagningar runt om i länet varit bristfällig. I slutsatserna står bland annat:

”Beslutet att använda vaccinationsmottagningar för breddvaccinationen fattades sent i förhållande till när vaccinationen planerades att påbörjas, vilket innebar utmaningar för vaccinatörerna att på kort tid etablera helt nya vaccinationsmottagningar.”

I början av oktober 2021 har över 80 procent av de invånare som är 16+ har fått den första dosen, och över 70 procent har fått den andra dosen.

Nedan hör ni ansvarigt regionråd Désirée Pethrus (KD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det kristdemokratiska regionrådet skyller dålig planering på försenade vaccinleveranser. Foto: SVT

Här finns länk till hela slutrapporten om regionens hanteringen av pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet