Foto: TT

Swedavia: Inte motiverat att driva Bromma flygplats vidare

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats har inga förutsättningar att finnas kvar under rådande omständigheter. Det slår en rapport fast som Swedavia tagit fram. Men en nedläggning kan endast ske under förutsättning att Arlanda byggs ut.

Swedavia har under måndagen överlämnat en rapport kring Bromma flygplats framtid. Slutsatsen är att det efter coronapandemin inte längre är lönsamt att driva flygplatsen.

– Swedavias bedömning är att det, givet den nya marknadssituationen, inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare och att en konsolidering av flygtrafiken i Stockholmsregionen till Stockholm Arlanda Airport är möjlig. Det är dock en grundläggande förutsättning att Arlanda får långsiktiga förutsättningar för att utvecklas i takt med samhällets behov, säger Åke Svensson, styrelseordförande i Swedavia i ett pressmeddelande.

Markavtalet går ut 2038

Åke Svensson understryker vidare att det är politikerna som ska fatta ett eventuellt nedläggningsbeslut att de då även tar hänsyn till andra aspekter än det rent affärsmässiga.

2038 går Bromma flygplats markavtal ut och Swedavia bedömer att det under rådande omständigheter är aktuellt med en nedläggning. Rapporten lämnades över till Näringsdepartementet under måndagen.

Nedan ser ni inslaget från Rapport i april 2016 när regeringens utredare presenterade framtidutsikterna för Bromma flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.