Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Explosionen på en loftgång i Husby orsakade stora skador. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Syftet med sprängdåden: Markera mot man med stora skulder

Uppdaterad
Publicerad

De två explosionerna i Husby och Kista natten mot tisdagen hade som syfte att markera mot samma måltavla: En man, med koppling till båda adresserna, som enligt flera källor har stora skulder.
– Det var en varning, säger en av källorna.

Ett 50-tal personer evakuerades efter två explosioner i nordvästra Stockholm natten till tisdag. En person fördes med ambulans till sjukhus och förödelsen på de båda adresserna var stor.

Polisens tekniker undersöker brottsplatsen i Husby.

Adresserna ligger några hundra meter från varandra. Explosionen i Husby skedde på en loftgång och den i Kista i ett trapphus.

Nu uppger av varandra oberoende källor att måltavlan var en man som har koppling till båda adresserna. Mannen ska inte ha varit på plats, men däremot närstående.

Motivet ska vara stora skulder.

Sprängningarna var avsedda att skicka tydliga signaler.

– Det var en varning, säger en av källorna.

– Man ville sända en signal till honom, säger en annan källa.

Koppling till sprängdådet på Östermalm

Det finns också obekräftade uppgifter om att även sprängdådet på Östermalm kan vara kopplat till de två i Husby och Kista.

En anhörig till mannen, som pekas ut som måltavla, ska enligt uppgift till SVT Nyheter, ha bott på en av lägenheterna på Gyllenstiernsgatan. Den anhörige förnekar koppling till bostaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s övervakningskameror har fångat minst en misstänkt gärningsperson på bild. Foto: SVT

Men enligt källor till SVT har de som ligger bakom sprängningarna gått på närståendes adresser eftersom mannen med skulderna hållit sig undan.

Carl Mellberg är kammaråklagare och förundersökningsledare för de två sprängdåden i Husby och Kista. Det utreds om de två har kopplingar till varandra.

– Det är absolut inget vi utesluter med tanke på att de här sprängningarna sker tämligen vid samma tidpunkt på natten och på ett väldigt begränsat avstånd i förhållande till varandra.

Han vill inte kommentera SVT Nyheters uppgifter om att dåden ska vara riktade mot en särskild person med kopplingar till de två adresserna.

– Det är inga uppgifter jag kan kommentera nu, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Förtegen om kopplingar mellan dåden

Ingen är frihetsberövad just nu för de två explosionerna.

Han vill inte kommentera om det kan finnas koppling till den tredje sprängningen på Gyllenstiernsgatan på Östermalm.

– Jag vill understryka att den här utredningen bedrivs brett och vi tittar givetvis på andra sprängningar som kan ha inträffat på andra platser vid andra tidpunkter.

Däremot är han i nära kontakt med den åklagarkollega som leder den andra utredningen. Under fredagen häktades en 35-åring med kopplingar till ett mc-gäng. Han är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse efter sprängdådet på Östermalm.

– Vi har givetvis en nära samverkan mellan de två utredningarna av det enkla skälet att det handlar om sprängdåd och de är i Stockholmstrakten. Det är fullt naturligt att man tittar på ytterligare händelser, säger kammaråklagaren.

Vill ha in iakttagelser

Utredarna är intresserade av iakttagelser kring sprängningarna. Det gäller både personer och bilar vid tidpunkterna då explosionerna skedde, men också dagarna före.

– Det jag kan säga är att ett intensivt utredningsarbete pågår men ingen är frihetsberövad, säger Carl Mellberg om utredningarna kring dåden i Kista och Husby som han leder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet