Mannen som begärts häktad för sprängningen på Östermalm dömdes 2013 till sju års fängelse för mordförsök. Han släpptes 2018. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll och TT

Man häktad för Östermalmsexplosion – kopplas till kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

En man har häktats misstänkt för den kraftfulla explosionen på Östermalm den 13 januari. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkta mannen är i 35-årsåldern och är sedan tidigare dömd för flera grova brott. Mannen förnekar brott.

Explosionen som ägde rum på Gyllenstiernsgatan på Östermalm den 13 januari beskrivs av polisen som en av de kraftigaste i Stockholmsområdet. Ingen skadades i samband med explosionen vilket enligt polisen var ren tur. Under onsdagen greps en man och anhölls för inblandning i händelsen. Under fredagseftermiddagen häktades den 35-åriga mannen.

Mannen som nu häktats återfinns under 25 avsnitt i belastningsregistret. Enligt tidigare domar har han koppling till ett kriminellt nätverk och ett mc-gäng. I en dom står det att den häktade mannen och ytterligare en man ”har anknytning till Bredängsnätverket. Båda har frekvent iakttagits tillsammans med personer i nätverket. De har också kopplingar till Bandidossfären”.

– Tingsrätten har delat min bedömning att brottet ska bedömas som grovt. Det grundar sig i korthet på att gärningen inneburit en mycket stor fara för människors liv eller hälsa och orsakat omfattande förstörelse dels på själva flerfamiljshuset, dels på ett flertal fordon och omkringliggande fastigheter, säger kammaråklagare Frida Rylander vid City åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande.

Satt i fängelse mellan 2013-2018

Senaste domen för ett grovt brott kom i slutet av 2013, då han dömdes till fängelse i sju år för bland annat försök till mord efter att ha knivskurit en person i Bredängs centrum. Han frigavs villkorligt våren 2018 från det straffet, men dömdes igen 2019 för olovlig körning.

Sedan år 2000 har mannen dömts för bland annat grov stöld, rån, grov misshandel, olaga hot, narkotikabrott, olovlig körning, försök till utpressning, hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen, dopningsbrott med mera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.