Tre krogar i centrala Stockholm fick stänga efter nya inspektioner under första maj-helgen. För trångt mellan borden, trängsel bland kunder och i ett fall stående servering – det var bristerna som gjorde att Smittskydd Stockholm beslutade om stängning.
”Dåligt väder”
En av restaurangerna som tvingades stänga i fredags var Ho's Kina i Hornstull, där trängseln bland kunder som väntade på mat var för stor enligt inspektörerna.
– Det var dåligt väder och många stod härinne, så jag håller med om att det var trångt, säger Johnny Ho, ansvarig på Ho's Kina.
Folkhälsomyndighetens regler
I slutet av mars presenterade Folkhälsomyndigheten nya, tillfälliga regler för restauranger, barer och kaféer i hela landet. Målet är att minska spridningen av coronaviruset.
- Det är krögarens ansvar att se till att det inte uppstår trängsel i och utanför lokalerna.
- Besökarna ska äta och dricka sittande vid bord och personalen ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
- Avstånd ska hållas mellan bord och mellan människor i kö. Riktlinjen är lite mer än en armslängds avstånd.
- Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.
Källa: Folkhälsomyndigheten