Följ med när SVT Stockholm besöker den nedstängda restaurangen. Foto: Frida Jareteg

Take away-trängsel gjorde att restaurangen tvingades stänga

Uppdaterad
Publicerad

Beställningarna på take away var rekordmånga den eftermiddag då inspektörerna från miljöförvaltningen besökte Ho's Kina i Hornstull. Trängseln resulterade i att restaurangen tvingades stänga.

Tre krogar i centrala Stockholm fick stänga efter nya inspektioner under första maj-helgen. För trångt mellan borden, trängsel bland kunder och i ett fall stående servering – det var bristerna som gjorde att Smittskydd Stockholm beslutade om stängning.

”Dåligt väder”

En av restaurangerna som tvingades stänga i fredags var Ho's Kina i Hornstull, där trängseln bland kunder som väntade på mat var för stor enligt inspektörerna.

– Det var dåligt väder och många stod härinne, så jag håller med om att det var trångt, säger Johnny Ho, ansvarig på Ho's Kina.

Folkhälsomyndighetens regler

I slutet av mars presenterade Folkhälsomyndigheten nya, tillfälliga regler för restauranger, barer och kaféer i hela landet. Målet är att minska spridningen av coronaviruset.

  • Det är krögarens ansvar att se till att det inte uppstår trängsel i och utanför lokalerna.
  • Besökarna ska äta och dricka sittande vid bord och personalen ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
  • Avstånd ska hållas mellan bord och mellan människor i kö. Riktlinjen är lite mer än en armslängds avstånd.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.