Det är inte säkert att alla som har rekryterats för att jobba på Terminal 4, kommer att ha hunnit genomgå säkerhetsprövningen när den öppnar på onsdag. Foto: TT

Terminal 4 öppnar igen – för att stävja de långa köerna

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att hantera den kaotiska situationen på Arlanda tas Terminal 4 åter i bruk från och med 15 juni. Swedavia arbetar nu med att stärka upp bemanningen med hjälp av nyrekryteringar och omflyttningar, men hur bemanningsläget kommer se ut när terminalen öppnar är för tidigt att säga.

Terminal 4 har hållits stängd under pandemin men öppnar nu åter för att avlasta hårt pressade Terminal 5. Kritik har riktats mot Swedavias hantering av det ökade resetrycket efter pandemin och nu sätts åtgärder in för att hantera den senaste tidens timslånga köer med frustrerade och stressade resenärer.

Osäkert när ny personal finns på plats

Omflyttning av personal från övriga flygplatser i Swedavias regi, säkerhets- och administrativ personal på ingång och 130 nya medarbetare som har rekryterats för att arbeta i säkerhetskontrollen är några av åtgärderna som satts in för att möta det ökade trycket. Men när Terminal 4 öppnar på onsdag är många av de nya medarbetarna fortfarande under säkerhetsprövning, en process som tar flera veckor.

– Det jag kan säga är att vi har personal på väg in och att vi gör ett antal extraordinära insatser för att möta det ökande resandet, men bemanningsfrågan i detalj får vi återkomma till, säger Peter Värring, pressansvarig på Swedavia

Sommaren en utmaning

Öppningen av Terminal 2 i höstas innebär att Arlandas tre största terminaler kommer vara i drift från och med onsdag.

– Vi gör allt vi kan för att försöka stärka bemanningen men exakt hur det kommer se ut på onsdag kan jag inte svara på, men vi kommer givetvis ha bemanning på plats för att underlätta det flöde vi nu ser. Men det är ett svårt läge och det är just därför vi gör dessa åtgärder just nu, säger Peter Värring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.