Insatstyrkan bröt upp dörren till 27-åringens bostad i Örkelljunga när han greps i slutet av april förra året. Foto: Mikael Nilsson

Terrormisstänkte 26-åringen släppt – inte längre misstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som under söndagen anhölls för terroristbrott i samband med dådet på Drottninggatan har släppts på fri fot och är inte längre misstänkt.

Mannen som greps den 23 april och anhölls för inblandning i terrordådet på Drottninggatan den 7 april är inte längre misstänkt, uppger Åklagarmyndigheten.

Mannen släpptes på tisdagskvällen. Åklagarmyndigheten skriver på sin webbplats att någon ytterligare information i ärendet inte kan lämnas just nu.

Terrordådet i Stockholm

Sedan den 11 april sitter den 39-årige Rakhmat Akilov häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Greps i Örkelljunga

Det var under eftermiddagen i söndags som polisen vid en insats grep 26-åringen i Örkelljunga. På adressen där gripandet skedde finns ett bostadshus med lägenheter som hyrs ut av Migrationsverket.

SVT Nyheter har pratat med en man som bor i området.

– Jag såg uppåt tio poliser, både uniformerade och civilklädda. De förde in den gripne mannen i en civil polisbil. Jag uppfattade polisen som oerhört professionella, oerhört lugna, säger mannen som vill vara anonym. Han säger att polisen stannade på platsen åtminstone en timme.

LÄS MER: 26-åringens mamma: ”De slog in dörren”

När gripandet skedde befann sig 26-åringens mamma i huset. SVT Nyheter har träffat henne.

– De var beväpnade och slog in dörren, berättar hon om polisinsatsen.

Mamman och sonen har kommit till Sverige från Tjetjenien för att söka politisk asyl.

Efter gripandet har mannen suttit anhållen på Kronobergshäktet i Stockholm.

LÄS MER: Terrormisstänkt greps i Örkelljunga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet