Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren och försvarsadvokaten om domen mot tonårsflickan som nu dömts för att ha mördat sin yngre bror. Foto: Leonora Toplica/SVT

Tonåring döms för att ha mördat sin yngre bror i Vällingby

Uppdaterad
Publicerad

En minderårig flicka i tonåren döms för mordet på sin yngre bror i Vällingby i juli förra året. Flickan döms till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader.

Det var den 16 juli som polisen larmades om händelsen och tonåringen greps på brottsplatsen. Dagen efter avled brodern, ett barn under 15 år.

Rättegången inleddes den 25 november i Solna tingsrätt och flickan genomgick en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den led hon inte av en allvarlig psykisk störning vid gärnings- eller undersökningstillfället. Därmed har rätten inte funnit några skäl att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård. Hon döms därför till sluten ungdomsvård. Enligt domstolshandlingarna har hon erkänt gärningen, men sagt att hon saknade uppsåt.

Tidigare orosanmälan

Enligt domen ska det även finnas en historik av konflikter mellan flickan och den nu avlidna yngre brodern, samt vårdnadshavaren. Polis ska tidigare ha kallats till bostaden och orosanmälningar har lett till utredningar av Socialtjänsten. I dessa framkommer att flickan tidigare betett sig våldsamt mot sin lillebror.

Ska betala skadestånd

Åklagaren har även lyft fram att socialsekreterare uttryckt ”hög oro” över situationen för den nu avlidna brodern, med anledning av det ”våld och verbalt kränkande” som denne utsatts för av flickan.

Flickan döms även att betala skadestånd om 130 000 kronor till vårdnadshavaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet