Foto: Jessica Gow/TT

Trafikregionråd: ”Biljettkontroller pausas i kollektivtrafiken”

Uppdaterad
Publicerad

SL ha fått kritik för att de utfört biljettkontroller i kollektivtrafiken under pågående pandemi. Nu pausar SL kontrollerna på obestämd tid. Istället kommer biljettkontrollanter att få nya arbetsuppgifter.

SL:s biljettkontroller har fått kritik av resenärer, personal och politiker. Bland annat för att biljettkontroller kan bidra till smittspridning och att arbetsmiljön för biljettkontrollanterna blivit ansträngd när vissa passagerare vägrat visa färdbevis, enligt SL. Nu pausas kontrollerna på obestämd tid.

-När färre reser med SL och Folkhälsomyndigheten kommer med direktiv om att begränsa riskerna för trängsel bör även SL:s biljettkontrollanter justera sin verksamhet, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Får nya arbetsuppgifter

SL:s biljettkontrollanter kommer istället jobba med att ge stöd i trafiken, svara på frågor från resenärer och hålla koll på och föra statistik över antalet resenärer vid större trafikpunkter där det finns risk för trängsel. Men även fortsättningsvis kommer biljettkontrollanter om de ser uppenbara plankningar stoppa resenärer som inte betalar och ge böter.

Riskerar det inte att bli fler passagerare som inte betalar och reser med SL när det inte längre görs kontroller?

– Det är klart att det finns en risk. Men de personer som väljer att inte göra rätt för sig ska vara medvetna om att de stjäl pengar från samma budget som används för sjukvården, vårdanställda och coronapatienter, säger Kristoffer Tamsons

Kan det varit situationer när kontrollanter och passagerare smittat varandra?

– Det finns inga belägg eller uppgifter som pekar på det, säger han

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.