Anders Djurestad, ställföreträdande lokalpolisområdeschef, har lett arbetet med att minska ungdomsrånen. Foto: Ann Sehlin

Kraftig minskning av ungdomsrån på Mall of Scandinavia efter polissamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Trenden har vänt i Arenastaden i Solna kommun. Antalet fall av ungdomsrån har minskat under hösten 2019, visar siffror från polisen. En bidragande orsak är den ökade bevakningen i galleriområdet.

Sedan polisen, säkerhetsvakter och ungdomsvärdar gick ihop i ett samarbete på Mall of Scandinavia har antalet rapporterade rån mot unga minskat i området. Under hösten 2019 rapporterades tre fall, jämfört med 15-20 rån per halvår under 2018 och första halvan av 2019.

Enligt ställföreträdande lokalpolisområdeschef Anders Djurestad är en bidragande faktor det uppsökande arbete som ungdomsvärdarna genomfört i gallerian den senaste tiden. Ungdomarna känner att de har ögonen på sig, vilket resulterat i färre rån.  

Samtidigt har misstänkta rånare nyligen gripits på Solna station.

Finns det risk att ungdomsrånen bara flyttar till en ny plats?

– Det är en effekt att vi flyttar rånen. Men genom arbetet med Mall of Scandinavia har vi god lokalkännedom om ungdomarna och det ger god framgång i utredningarna. Där vi haft rån senaste tiden har det gett bra utredningsresultat, säger Anders Djurestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.