Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att majoriteten av de som röstade i Nynäshamns kommun vill slopa den nya organisationen för hemtjänst i kommunen lär den bli kvar. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Trots folkomröstningen – ingen förändring av hemtjänsten i Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

I söndags, i samband med EU-valet, hölls en folkomröstning i Nynäshamns kommun om hur hemtjänsten ska vara organiserad. Trots att en majoritet röstade för att den nuvarande hemtjänstorganisationen ska slopas lär den bli kvar.

– Den tidigare organisationen var inte hållbar, säger Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det som Nynäshamnsborna fick rösta om handlade om ifall kommunen skulle behålla den nya hemtjänstorganisationen som började att gälla i februari. En majoritet röstade ”nej” men trots det har kommunen inga planer på att gå tillbaka till den äldre organisationen.

– Det är inte en fråga som ska folkomröstas om. Folkomröstningar ska man ha om stora frågor, till exempel kommunsammanslagningar eller kommundelningar, där det kanske är oåterkalleliga beslut, säger Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Han menar att det är en omorganisation som enbart påverkat ett 70-tal brukare och ett litet antal anställda.

– De som röstat ”nej” har tagit ställning för att vi ska gå tillbaka till den organisation som fanns tidigare och den var inte hållbar.

Hör Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande, i videon ovan.

Resultat av folkomröstningen

Frågan som Nynäshamnsborna fick rösta om:

”Hemtjänsten, som drivs i kommunal regi i Nynäshamns kommun, har under lång tid brottats med hög sjukfrånvaro och stora ekonomiska underskott. Hemtjänsten omorganiserades därför under 2023. Från och med 1 februari 2024 bedrivs hemtjänst i vissa delar av kommunen både genom en kommunal och flera privata utförare, medan i andra delar av kommunen bedrivs hemtjänst genom flera privata utförare.

Ska kommunen behålla den nya hemtjänstorganisationen?”

Alternativen var ja, nej eller blankt. Totalt antal röstberättigade i folkomröstningen var 23 925.

Antal röster

Ja: 2 346 (25,6%)

Nej: 5 740 (62,7%)

Blanka: 1 013 (11%)

Ogiltiga: 62 (0,7%)

Totalt: 9 161 (38%)

Det händer med resultatet

En kommunal folkomröstning är alltid rådgivande, vilket innebär att kommunfullmäktige inte är bundet till folkomröstningens resultat. När valnämnden nu fastställt det slutliga resultatet i folkomröstningens kommer det att meddelas fullmäktige.

Källa: Nynäshamns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet