Trots mörkt covidläge i Stockholm – bättre än förra året

Uppdaterad
Publicerad

Även om året slutar ganska dystert, med nya restriktioner och kraftigt ökande smittspridning i Stockholms län, så är det trots allt bättre än i december förra året.

Pandemiåret 2021 har varit något av en berg- och dalbana. Både sett till smittan och förhoppningarna.

I början av året var hoppet ganska stort att det här snart skulle vara över – för vaccinet hade kommit. Men förhoppningarna byttes snart till frustration och besvikelse, när den utlovade floden av vaccin till Region Stockholm istället blev en liten bäck, med vaccindoser som levererades i små skvättar.

Corona i Stockholm

Vaccinkaos

Smittspridningen och sjukhusinläggningarna gick upp och ner under våren, och först framåt sommaren kom vaccinationerna verkligen igång. Men framåt hösten kom nästa vaccinproblem.

En tredje dos visade sig behövas, och ändrade besked från Folkhälsomyndigheten om hur länge man skulle vänta mellan dos två och tre ledde till totalt kaos när alla över 65 ville ta en tredje dos och Region Stockholm inte alls hann med. Nu fanns det gott om vaccin, men inte lokaler och personal.

Testkaos

Och kaos blev det också när förkylningar, kräksjuka och influensa spred sig och tiotusentals plötsligt ville testa sig samtidigt för covid, och regionen hann inte med här heller.

Under hösten ändrade sig allt mycket snabbt och den glada, bullriga jul som många sett som självklar bara någon månad tidigare blev mycket mer osäker. Och det verkar nu som om det är en bra bit kvar på berg- och dalbaneturen.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet