En turkisk kvinna nekades forskningspraktik vid Stockholms universitet med hänvisning till att Turkiet stoppar Sverige från att gå med i Nato. Foto: Fredrik Sandberg/TT´

Turkisk kvinna nekades praktik på Stockholms universitet – professor hänvisade till Natoprocessen

Uppdaterad
Publicerad

En turkisk kvinna som sökte forskningspraktik på Stockholms universitet nekades plats med hänvisning till att ”Turkiet stoppar Sverige från att gå med i Nato”. Nu ber universitetet om ursäkt och kallar agerandet “oprofessionellt”.

En turkisk student vid ett universitet i Istanbul hörde i höstas av sig till en professor vid Stockholms universitet med en förfrågan om att få komma på en forskningspraktik över sommaren. Den 23 november fick hon ett mejl från professorn:

“Vi skulle gärna ta emot dig. Dock, då Turkiet inte tillåter att Sverige går med i Nato så måste jag avböja. Sorry!”

Kvinnan vände sig därefter till universitetet med en formell anmälan om diskriminering.

”Oprofessionellt och oacceptabelt”

En prefekt vid den aktuella institutionen beklagar svaret till kvinnan. Prefekten avböjer en intervju men svarar via mejl att de bett kvinnan om ursäkt.

– Vi får många förfrågningar från studenter som är intresserade av att komma till oss som forskningspraktikanter. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot alla, men förväntar oss att alla som söker bemöts på ett professionellt sätt.

– I detta fall uttryckte sig en medarbetare på ett oprofessionellt och oacceptabelt sätt och så snart vi fick kännedom om detta vidtog vi åtgärder och har hanterat det enligt interna rutiner, skriver prefekten.

Universitetet har också erbjudit sig att hjälpa kvinnan att hitta en annan praktikplats.

Avböjer att delta

I det mejlsvar som skickades till kvinnan kallar universitetet agerandet för oprofessionellt och säger att man inte tolererar någon form av diskriminering.

Stockholms universitets presstjänst säger att det de som ansvarar för diskrimineringsfrågor på universitetet varit inkopplade i fallet.

SVT har varit i kontakt med professorn som avböjer att medverka.

SVT har också varit i kontakt med den turkiska kvinnan, inte heller hon tackar ja till en intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska krisen mellan Turkiet och Sverige lösas? Här svarar Anders Lidén på tre frågor. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.