Polis utrustad med skyddsvästar och hjälmar utanför det kafé där skottlossningen ägde rum under fredagskvällen. Foto: TT

Två döda i skottlossning i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu inte fått tag på de personer som på fredagskvällen sköt ihjäl två personer på ett kafé i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Enligt uppgifter till SVT Nyheter är dödsoffren två bröder i 20-årsåldern.

En stor polisinsats pågår i jakt på flera misstänkta gärningsmän efter skjutningen i Rinkeby. Enligt uppgifter från flera källor till SVT Nyheter sköts två bröder i 20-årsåldern till döds inne på ett kafé som ligger på Rinkebystråket. Flera maskerade män med automatvapen ska ha kommit in på kaféet, där de sköt ner personerna, som satt vid ett bord.

Polisen bekräftar

Två till tre gärningsmän, i 20-25-årsåldern, ska även ha setts lämna brottsplatsen i en vit bil. Polisen bekräftar att det handlar om åtminstone två förövare. Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle de vara fyra.

Dödsskjutningen i Rinkeby

– Under natten har vi förhört personer, genomfört teknisk undersökning och påbörjat en inre spaning. Vi uppmanar även folk att kontakta oss om de har något att berätta om händelsen, säger Mats Eriksson, talesperson hos polisen i Stockholm.

Larmet kom in till polisen klockan 21.49. Polisen uppger att de döda är ännu inte är identifierade och därmed har inte heller anhöriga underrättats. Polisen har ännu inte gått ut med några uppgifter gällande själva händelseförloppet, utan har bekräftat korfattat att det inträffat på Rinkebystråket.

– Det finns många teorier nu och vi vill inte fastna i ett spår, säger Mats Eriksson, talesperson Stockholmspolisen.

Skotthål i fönstret

P4 Stockholms reporter har varit på plats under natten och rapporterar om skotthål i kaféets skyltfönster. Ägaren till kaféet ska inte ha varit på plats, men har berättat för Aftonbladet att de två männen ska ha suttit vid ett bord i kaféet när de blev beskjutna. Männen ska då ha flytt in i kaféets diskrum. Förövarna ska då ha följt efter. Polisen vill varken bekräfta eller förneka uppgifterna.

– Vi arbetar med allt som har hänt, sen om bilar lämnar måste vi ta reda på om de lämnar på grund av det här. Vi måste säkra upp all information i ett så här tidigt skede, säger Towe Hägg till SVT Nyheter.

Tredje person till sjukhus

Polisen bekräftar för SVT att även en tredje person skadats i skottlossningen, dock är han endast lindrigt skadad. Personen ska ha träffats i benet, och förts till sjukhus i en personbil.

Under natten bekräftade polisen via sin hemsida att personen tagit sig till sjukhuset, och skriver på sin hemsida:

”I utredningsarbete som pågår har det kommit fram uppgifter om att en person är på sjukhus och får vård för sina lindriga skador.”

Stor polisinsats i Rinkeby efter dödsskjutningen av två bröder på fredagskvällen. Foto: TT / SVT

”Kastats föremål mot polis”

Efter skottlossningen var det oroligt i området, och att polisinsatsen är omfattande på platsen bekräftades av flera uppgiftslämnare till SVT Nyheter på ett tydligt sätt vid 23-tiden.

– Det är väldigt spänt läge här nu. Väldigt mycket folk ute på gatan, boenden i området har tagit sig ut. Samtidigt är det väldigt mycket poliser här, och det är en ganska hotfull stämning faktiskt, sade ett vittne på plats, en timme efter ett larmet kom till polisen.

Bilder från Rinkebystråket visar tungt kravallutrustad polis, man har även funnits på plats med polishundar under kvällen. Polisen uppger också att patruller på platsen fått saker kastade mot sig.

– Det jag vet är att det har kastats föremål mot polisen som jobbar på plats. Polisen som arbetar har sagt att det är mycket folk som samlats, sade Towe Hägg sent på fredagskvällen.

Vittne: ”Höll på att urarta”

Ett vittne berättar om hur hela situationen vid ett tillfälle höll på att urarta på brottsplatsen.

– Jag såg personer som sprang igenom polisens avspärrning, och det höll på att urarta. Men sedan lugnade det ner sig.

Vid klockan 23.05 skrev polisen på sin hemsida att det varit mycket folk vid avspärrningarna, men att det nu lugnat ned sig.

– Det är många chockade unga människor här. Många gråter. Men de respekterar avspärrningarna, och det är inget hotfullt här nu, säger en person på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet