Polisens avspärrning efter skottlossningen i Mariehäll. Och polisens hundförare som undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen. Foto: TT

Två män döms för gängmord i Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms två män för det dramatiska mordet när en man sköts ihjäl vid en biljakt i Bromma mitt på dagen i november förra året.

Sju personer var åtalade men bara två döms, enligt domen från Solna tingsrätt. En 24-årig man döms för mord till 18 års fängelse  och en 23-årig man döms för medhjälp till mord och får tio års fängelse.

Tingsrätten anser det bevisat att 24-åringen sköt offret till döds med ett automatvapen efter en biljakt på bland annat Bällstavägen i Mariehäll, Bromma. Han döms också för framkallande av fara för annan och för försök till grov stöld.

Det var i november 2017 som en man sköts ihjäl i Bromma efter en dramatisk biljakt mitt på dagen. Bilen som mannen färdades i besköts med automatvapen från en efterföljande bil under hundratals meter.

”Försvårande omständigheter”

Enligt tingsrätten påverkas straffets längd av ”försvårande omständigheter”, som att skjutningen utfördes dagtid på öppen gata i ett tätbebyggt område med risk för att förbipasserande skadades, och att det var ett gängmord planerat och utfört av flera gärningsmän.

Bevisningen består framför allt av att 24-åringens DNA hittades dels på en handske som fanns i den bil varifrån skjutningen skett, och dels på ett bältesspänne i flyktbilen. På handsken med DNA fanns också spår av likadana tändsatspartiklar som hos de patronhylsor man hittat på Bällstavägen.

23-åringen som döms för medhjälp ska enligt domen ha hjälpt till med att rekognoscera inför mordet och hjälpt till att skaffa fram en bil som användes i anslutning till mordet.

Utpekad gängledare frias

Enligt åtalet handlade mordet om en uppgörelse mellan två kriminella nätverk, men rätten menar att det finns andra möjliga händelseförlopp. De konstaterar att offret i många år rört sig i kriminella kretsar och kan ha skaffat sig flera fiender.

Tingsrätten friar en 31-åring som polis och åklagare pekat ut som ledare för ett kriminellt nätverk med bas i Östberga, och de övriga fyra personer som var åtalade frias också för inblandning i mordet.

Däremot döms två av männen som frias för mordet för försök till grov stöld respektive medhjälp till försök till grov stöld från en värdetransportbil i Enköping i höstas. De döms till tio respektive sex månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.