Tvist kring rivningshotat Enköpingshotell

Publicerad

Rivning av det gamla Stadshotellet i Enköping verkar vara nära förestående. Efter att hotellet stått tomt i många år finns inte mycket kvar av dess forna glans.

-Det måste hända något här på vårt torg, vi måste gå vidare, säger kommunalrådet Anna Wiklund (m).

Kommunstyrelsens arbetsutskott har uttalat sig för en rivning av stadshotellet. Men beslutet var inte enhälligt, folkpartisten Sigbritt Dahlberg röstade emot.

”Berättar en historia”
-Det här är en av de få äldre byggnaderna i Enköping som berättar en historia. Vi måste bevara byggnaden, säger hon till ABC.

Stadshotellet är en följetong i Enköpingspolitiken. För två och ett halvt år sen beslutade kommunfullmäktige att byggföretaget PEAB, som äger hotellet, inte får riva det.

Men i höstas lade PEAB fram ett förslag på hur ett nytt hus skulle se ut, med en fasad mot torget som ser likadan ut som Stadshotellets.

Dyr upprustning
Att rusta upp hotellet skulle enligt en utredning kosta 50 miljoner mer än att riva och bygga nytt. Kommunpolitikerna är också oroliga att PEAB ska rikta skadeståndskrav mot kommunen.

I mitten av februari fattar kommunfullmäktige sitt beslut. Ledamöterna kommer att vara fria att rösta hur dom vill, men mycket talar för att det finns en majoritet för rivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet