Läkaren Nina Rose har startat en unik studie av friska kvinnor som inte fött barn. Foto: SVT

Unik studie av underliv ska öka kunskap om förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Vården har många gånger för dålig kunskap om hur ett friskt kvinnligt underliv ser ut. Något som bland annat drabbar kvinnor med förlossningsskador. För att öka kunskapen pågår det just nu en helt ny studie på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den första av sitt slag – i världen.

Många kvinnor som drabbats av en förlossningsskada blir feldiagnostiserade eller får vänta länge på rätt vård, på grund av bristande kunskap om kvinnors bäckenbotten och underlivets muskler.

För att öka kunskapen startade läkaren Nina Rose ett forskningsprojekt där hon undersöker friska kvinnor som inte fött barn.

– Vi gör det här för att få en referens för hur det ser ut på friska kvinnor som inte fött barn, säger Nina Rose.

Mellangården intressant

Kvinnorna i studien får göra ett ultraljud som skapar tredimensionella bilder av bäckenbotten. Syftet är att skapa en referensbank över hur en kropp utan skador ser ut.

Mest intresserad är Nina Rose av mellangården, alltså området mellan slidan och analöppningen som ofta blir skadat vid en förlossning. En tunn eller kort mellangård kan vara tecken på att en muskel gått av, medan mellangården hos friska kvinnor ofta är tjockare och längre.

– En tjock mellangård betyder att alla muskler och muskelfiber samlas där och inte ligger av någon annanstans, säger Nina Rose.

”Väldigt rörande”

Hittills har 112 kvinnor deltagit i studien som är den första av sitt slag i världen.

– Det är väldig rörande, tycker jag, att det är så många som också tycker det här är viktigt, säger Nina Rose.

En av de kvinnor som valt att ställa upp i studien är Linnéa Gladh.

– Jag ville vara med i den här studien för att jag tycker det är väldigt viktigt. Både för egen del, men också för kvinnor över lag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.