Utredningen innehåller bland annat förhör och tekniska undersökningar. Foto: SVT / Janne Åkesson/Swepix

Utredningen efter Erics död väntas ta flera veckor

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 20-årige Eric Torell med Downs syndrom sköts ihjäl av polisen inleddes en utredning för att se om något tjänstefel begåtts. Nu meddelar chefsåklagaren att utredningen kommer att ta flera veckor.

Det är snart två veckor sen Eric Torell sköts ihjäl i Vasastan. Efter skjutningen inleddes en utredning och chefsåklagare Martin Tidén bekräftade att fler än en polis avlossade skott.

– Förundersökningen kommer bland annat utreda om poliserna kunde se något som tydde på att pistolen var oäkta eller att mannen var funktionsnedsatt, men det är inget som vi kan svara på i nuläget, sa chefsåklagare Martin Tidén till SVT dagen efter dödsskjutningen.

”Viktigt att utredningen kan genomföras metodiskt och grundligt”

Nu meddelar chefsåklagaren att utredningen fortsätter och beräknas ta åskilliga veckor.

– Det är viktigt att utredningen kan genomföras metodiskt och grundligt på sedvanligt sätt. Min bedömning är att det kommer att behövas åtskilliga veckor ytterligare innan den är klar, säger Martin Tidén i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

I utredningen hålls förhör med flera olika personer och det genomförs tekniska undersökningar men i övrigt vill chefsåklagaren inte lämna mer uppgifter.

– Det råder sekretess för både uppgifter om utredningsåtgärder har eller ska vidtas och för resultatet av åtgärderna. Att lämna ut information i det här skedet skulle riskera att skada utredningen.

Enligt uppgift till Expressen har de tre poliserna som var på plats vid skjutningen tagits ur yttre tjänst. Detta är dock inte något som polisen vill uttala sig om i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet