”Vi ser hela spektrat med allt från ilska och sorg till värme och stöttande”, säger Veronica Magnusson Hallberg i Svenska Downföreningen om medlemmarnas reaktioner efter dödsskjutningen av 20-årige Eric. Foto: Privat, Stina Stjernkvist/TT

Svenska Downföreningen: Dödsskjutningen har väckt ilska och sorg

Uppdaterad
Publicerad

Om dödsskjutningen där en 20-årig man med Downs syndrom miste livet påverkades av kunskapsbrist är svårt att säga, men det råder inga tvivel om att det finns en okunskap i samhället. Det menar Veronica Magnusson Hallberg i Svenska Downföreningen.

– Vi är alla överens om att vi måste hitta ett sätt att upplysa samhället, säger hon.

Natten till torsdagen avlossade flera poliser skott mot en 20-årig autistisk man med Downs syndrom, som bar på en leksakspistol, i Stockholm. Mannen avled sedan på sjukhus, och händelsen har väckt starka reaktioner runt om i landet.

– Vi ser hela spektrat med allt från ilska och sorg till värme och stöttande. Det har diskuterats i våra forum. Vi är alla överens om att vi måste hitta ett sätt att upplysa samhället, oavsett om det kan kopplas till den här händelsen eller inte, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Eric Torell

Stor kunskapsbrist

Enligt Veronica magnusson Hallberg saknas det kunskap och förståelse om Downs syndrom i stora delar av samhället, något som Svenska Downföreningen arbetar för att ändra på. Men det kan vara lättare sagt än gjort.

– Det är ju komplicerat. Om man tittar på personer med Downs syndrom så är alla individer, och det är svårt att bunta ihop olika grupper och behov. Framförallt med personer som har andra diagnoser utöver Downs syndrom, berättar hon.

Struktur och kommunikation

– Många tycker att det är obehagligt med nya situationer där de inte vet vad som väntas av en. Man måste förbereda dem på vad som ska komma så de förstår vad som händer. De behöver struktur, och det behövs det mer kunskap om.

Veronica Magnusson Hallberg berättar också att det kan vara viktigt att använda alternativa kommunikationsmedel, som till exempel att teckna.

– Det lugnar ner tempot. Det går ofta för fort i vårt samhälle för dem.

Sorg och medkänsla

Den uppmärksammade händelsen har väckt ilska och sorg, men också värme och empati berättar Veronica Magnusson Hallberg.

– Det visar att det ändå finns en förståelse, även om det inte alltid finns kunskap. Jag vet att det finns de jag kan vända mig till om jag behöver hjälp med min dotter som har Downs syndrom till exempel, berättar hon.

Veronica Magnusson Hallberg är ordförande i Svenska Downföreningen, och mamma till en dotter med Downs syndrom. Foto: Svenska Downföreningen

Veronica Magnusson Hallberg uppmärksammar också att man inte ska vara för snabb med att peka fingrar mot polisen innan man vet allt om händelsen.

– Det verkar ju som att de hade en annan bild av situationen när ryckte ut. Jag skulle tro att de inte heller mår så bra just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet