Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Lakomaa har följt vapenfrågan i Sverige – hör honom berätta. Foto: SVT/Polisen

Vapenforskaren om ombyggda startpistoler: Handlar om efterfrågan

Publicerad

Polisen i Region Stockholm har publicerat en rapport om vapen och vapentillgången bland kriminella i länet.

– Det finns en stor efterfrågan på vapen bland kriminella, säger forskaren Erik Lakomaa.

Enligt polisens rapport har de kriminella i regionen över 1000 vapen. De kan tyckas vara en hög siffra – men den kom inte som någon chock för Erik Lakomaa som har forskat på vapentillgången i Sverige sedan en lång tid tillbaka.

Hör Erik Lakomaa berättar om vapentillgången i videon ovan.

• En förändring i strukturen av skjutningarna med en minskning i AK47-vapen och en ökning av konverterade start- och tårgasvapen.

• Att konverterade start- och tårgasvapen står för en tredjedel av vapenbeslagen och minst en femtedel av skjutningarna. En ökning i kaliberdiameter i de konverterade start- och tårgasvapnen, det vill säga att de får allt högre eldkraft. Dessa vapen används även för mord.

• Totalt bedöms cirka 1300 vapen vara i omlopp i den kriminella miljön och är i händerna eller riskerar att hamna i händerna på de kriminella nätverken som står bakom huvuddelen av skjutningarna.

• Fördelningen i typ av vapen är: 40 procent kan härledas till före detta konfliktområden, 35 procent utgörs av konverterade start- och tårgasvapen, 15-20% vapen som nyligen gått från den legala till illegala marknaden i Sverige eller annat land och cirka 5 procent hemtillverkade och 3D-vapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.