Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur illa är bostadssituationen för unga i Stockholm, varför bor allt fler unga kvinnor hos föräldrarna och hur ser framtiden ut? Hör mer i videon ovan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny rapport: Var tredje ung vuxen oroar sig för att inte hitta framtida bostad

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje ung vuxen vill flytta hemifrån men har inte möjlighet. Värst är det för unga kvinnor, det visar Hyresgästföreningens nya rapport Unga vuxnas boende.

– Det är en trasig bostadsmarknad i Stockholm, det är många som behöver stöd från familj för att ha råd bo hemifrån, säger Ola Palmgren, vice ordförande Hyresgästföreningen.

I Stockholms län bor 34 procent av de unga vuxna hemma hos föräldrarna. Det är 75 225 personer och av dem vill 52 000 bo på annat sätt, enligt Hyresgästföreningens nya rapport. Var tredje ung vuxen är även orolig för att inte hitta något framtida boende.

– Bostadssituationen i Stockholm är en katastrof, säger Ola Palmgren, vice ordförande Hyresgästföreningen och talesperson för frågor som rör ungas boende.

”På alla parametrar sticker Stockholm ut”

Sedan 1997 genomför Hyresgästföreningen undersökningen Unga vuxnas boende, där unga vuxna i hela landet i åldrarna 20 till 27 svarar på frågor om sin bostadssituation och framtid.

– På alla parametrar sticker Stockholm ut. Här är människor som mest oroliga och tvekar mest att skaffa familj, säger Julia Synnelius, utredare vid Hyresgästföreningens riksförbund.

Unga ensamstående kvinnor

Enligt rapporten är det rekordsvårt för unga kvinnor att bo själva. För första gången är det fler kvinnor än män som bor kvar hos föräldrarna. Av de unga ensamstående kvinnorna svarar 36 procent att de bor kvar hemma, bland männen var det 32 procent.

– Det är väldigt många unga kvinnor som skriver i svaren att de måste stanna kvar i ett förhållande för att kunna bo, säger Julia Synnelius.

När det kommer till eget boende svarar 45 procent av männen att de bor ensamma medan 38 procent av kvinnorna säger att de lever själva i eget boende.

Hyresrätten mer populär

Även om majoriteten drömmer om bostadsrätt eller villa så blir hyresrätten allt mer populär. Vid förra mätningen 2021 var det 16 procent av de hemmaboende som ville bo i hyresrätt, nu är det 34 procent.

Har du själv svårt att flytta hemifrån på grund av bostadssituationen? Eller har du kanske löst boende på ett kreativt sätt? Vi vill ta del av din historia! Hör gärna av dig till oss på stockholm@svt.se.

Unga vuxnas boende

Rapporten visar bland annat:

  • 34 procent av unga vuxna i Stockholms län bor hemma hos sina föräldrar, vilket motsvarar cirka 75 000 personer
  • 73 procent av de som bor hemma hos föräldrar är ofrivilligt hemmaboende och vill bo på annat sätt
  • 34 procent av de ofrivilligt hemmaboende vill helst av allt bo i en egen hyresrätt
  • 60 procent har fått ekonomisk hjälp senaste året av vänner eller föräldrar
  • 29 procent oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden
  • 36 procent tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden

Källa: Hyresgästföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.