Polisen har anmält flera fall på S:t Görans sjukhus till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SVT

Vårdpersonal upptäckte våldtäkt på S:t Göran – ringde inte polisen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att personalen på S:t Görans beroendeakut fick avbryta en pågående våldtäkt inne på avdelningen, så ringde man inte polisen. Gärningsmannen, som själv var patient på avdelningen, avvisades istället från sjukhuset.

Som SVT nyligen kunnat avslöja så har patienter intagna på psykiatriska avdelningar på S:t Görans sjukhus kunnat utsätta andra patienter för våldtäkt och mordförsök. Polisen har anmält flera fall till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I en av anmälningarna pekar polisen på personalens agerande och kallar det ”förödande”.

– I det här fallet så rör det sig ju om en pågående våldtäkt i lokalerna på sjukhuset. Personalen lyckas avbryta den, vilket naturligtvis är väldigt bra, men sedan avvisade man gärningsmannen utan att kontakta polis, säger Åsa Wallentin, presstalesperson på Stockholmspolisen.

– Och för vår del är det ju viktigt att man kontaktar polisen så snart som möjligt efter en sådan här händelse. Dels handlar det ju om om att man hade den misstänkte gärningsmannen i lokalerna och skulle kunnat ha gripit honom omgående, och det är också en väldigt viktig bit vad gäller teknisk bevisning, att det inte ska ha kunnat hända för mycket efter att brottet skedde.

DNA-bevis gick förlorat

Det var en polispatrull som av en händelse råkade befinna sig på sjukhuset som uppmärksammade vad som hänt, men då var alltså gärningsmannen redan ute och borta. Mannen greps istället några dagar senare. Men enligt kammaråklagare Johanna Storbjörk Rejdemo, så fick vårdpersonalens agerande konsekvenser för brottsutredningen.

– Det som gick förlorat genom att man inte grep honom på plats, det var ju att säkra DNA på honom. Eftersom man inte kom i kontakt med honom förrän efter fyra dagar, så undersökte man inte honom alls. Vi ansåg inte att det skulle ha kunnat ge något.

Däremot kunde polisen säkra DNA på kvinnans underkläder. Det DNA:t visade sig tillhöra den misstänkte mannen och fallet ledde till åtal.

– I tingsrätten så ogillade man detta, man tyckte inte att det var bevisat att det hade skett något samlag inne på den här toaletten, berättar kammaråklagare Johanna Storbjörk Rejdemo.

Men hovrätten tyckte annorlunda, och mannen dömdes i slutändan till 2 års fängelse.

Få vårdplatser ett problem

SVT Stockholm har sökt Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum på S:t Görans sjukhus i Stockholm, men han vill inte ställa upp på någon ny intervju om sjukhusets agerande. Han har tidigare sagt att till SVT att han beklagar att övergrepp kunnat ske i sjukhusets lokaler. Man har nu vidtagit en rad åtgärder för att höja säkerheten.

Att män och kvinnor med exempelvis drogutlösta psykoser över huvudtaget vårdas på samma avdelningar, menar Johan Fransk är en fråga som kanske kräver fler vårdplatser inom psykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.