Lantbrukaren Anders Ström tog en bild av det som länsstyrelsen bedömer är en varg. Foto: Anders Ström

Anders fångade varg på bild på Järvafältet

Publicerad

Lantbrukaren Anders Ström har tagit bilden av en springande varg på Järvafältet. Nu väljer han att plocka in de nyfödda lammen.
Länsstyrelsen bedömer att det är just en varg som syns på fotot – även om de inte har kvalitetssäkrat och spårat vargen ännu.

Det gick ett rykte om att en varg varit synlig på Järvafältet, något som lantbrukare Anders Ström på Bögs gård på Järvafältet i Sollentuna kommun, inte riktigt trodde på. Men igår när han åkte hem såg han vargen springa efter E4. Strax efteråt när han kom hem till gården såg han vargen igen utanför huset.

– Den var stor och min första tanke var ”otroligt att se en varg”, men sen blev jag orolig när jag kom på att djuren var ute, säger Anders Ström bonde på Bögs gård.

På gården finns bland annat 40 får med lamm och över 50 kossor med nästan lika många kalvar.

– Nu har jag låst in alla djuren och riktat övervakningskameror mot dem. Men vet ju aldrig om vargen är sjuk eller stressad vad den kan göra då. Vi såg vargen även senare på kvällen.

”Vi bedömer att det är en varg”

På länsstyrelsen i Stockholm kan man bekräfta att det har synts en varg på Järvafältet.

– Vi har fått in bilder och vi bedömer att det är en varg, men vi har inte kvalitetssäkrat och spårat vargen, säger Björn Carlberg vid enheten för naturvård på länsstyrelsen.

Att se varg i Stockholm är inte ovanligt menar han. Unga vargar kan gå upp emot tio mil om dagen när de letar efter en ny plats.

– Sannolikt är det en genompasserande varg. Att den råkar hamna så nära stan är otur, för här har vargen inte mycket att hämta. Det är också stor risk att den skadas i trafiken.

Skyddsjakt på varg

Det händer att vargar stannar kvar i ett område trots att det är mycket människor i rörelse. I höstas gav länsstyrelsen tillstånd för skyddsjakt på varghanne i Österåker som varit för närgången och dödat flera sällskapshundar. Senare sköts även en vargtik som höll till i Tyresta nationalpark och intillliggande bostadsområden. 

Enligt Björn Carlberg så behöver boende på Järva inte ta någon speciell hänsyn till vargen som setts i området.

– Hundägare ska ha sina hundar kopplade och fårägare ska se över sina stängsel. Men förmodligen är vargen redan långt borta med tanke på allt folk som finns här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet