Foto: Lisa Liljefors / SVT

”Vi får ställa soporna ute”

Uppdaterad
Publicerad

Trots strejken har renhållningsbolaget Reno Norden kommit i gång med sophämtningen igen, med hjälp av sophämtare från andra kommuner och bemanningspersonal. Men på flera håll är soputrymmena överfulla.

– Vi får ställa soporna ute, säger Johanna Stenholm som jobbar på ett bageri i Vasastan.

Sophämtningen i Stockholm är nu i gång igen, trots den pågående strejken. Arbetsgivaren Reno Norden har tagit in personal från andra kommuner, medan Stockholms stad har hjälpt till att hitta bemanningspersonal för att hämta soporna.

– De man främst prioriterar är de som har hämtning fem dagar i veckan, i många fall hotell och restauranger, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

Sopstrejk i Stockholm

Kan köra soporna själva

Restaurangpersonal på Kungsholmen och i Vasastan uppger för SVT att det börjar bli bråttom att få bort soporna.

– Det påverkar oss jättemycket. Det är fullt i vårt soprum och vi har ingenstans att göra av soporna. Vi får ställa dem ute för vi kan inte ha dem i bageriet, säger Johanna Stenholm.

På en restaurang vid Norr Mälarstrand överväger personalen att ta sophämtningen i egna händer.

– Om det inte löser sig snart så får vi åka till tippen själva, säger en anställd som vill vara anonym.

23.000 hämtningar

Vid lunchtid på fredagen fanns det omkring 23.000 hämtningar att ta itu med, enligt Stockholm vatten och avfall. Sophämtningen ska fortsätta under helgen.

LÄS MER: Här är nycklarna till sopkonflikten

– Vi hoppas vara i kapp med sophämtningen på söndag kväll, säger Katarina Johansson.

Reno Norden kräver nu skadestånd från de 50-tal strejkande arbetarna som SVT tidigare har skrivit om. Företaget har skickat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen där man vill ha 5.000 kronor av var och en, skriver Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet