Forskare: ”Vi går tillbaka till stenåldern”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen vetenskaplig grund för behandlingshemmen som arbetar enligt Västbergamodellen. Det säger en av Sveriges ledande forskare på samhällsinsatser för missbrukare.

Den politiska majoriteten i Stockholm tycker att Västberga boende fungerar bra, och vill sprida Västbergamodellen. Ett nytt likadant boende fast ännu större, med 100 platser, ska skapas ute i förortsområdet Råcksta.

De senaste åren har det startats liknande boenden med drogtolerans även i Göteborg och Malmö. Men enligt kritiken är det inte säkert att de som bor på behandlingshemmen får den hjälp de behöver.

– Det här innebär att vi vetenskapligt går tillbaka till stenåldern, säger Mats Fridell, professor vid Lunds universitet, och en av dem som forskat mest på samhällsinsatser för missbrukare.

– Jag och en massa andra människor sitter för närvarande och arbetar med Socialstyrelsens nya riktlinjer. Vi lägger väldigt stor vikt vid om det finns en vetenskaplig grund för det man gör. Och för den här ansatsen finns det ingen vetenskaplig grund alls.

Svårt med motiverande samtal
Något utarbetat mål om att människorna på Västberga boende ska bli drogfria finns inte. Inom Västbergamodellen finns ingen behandling. Att ha några motiverande samtal med personer som är påverkade är svårt, säger personal till ABC.

En bakgrund är att stadsdelarna på senare år blivit mindre benägna att betala för långa vårdtider på riktiga behandlingshem. Då är Västberga ett billigare ställe att placera människor på.

– Det handlar om att använda de resurser man har på ett sätt så att det leder till ett bättre liv för de man vill hjälpa. Det kan handla om drogfrihet, det handla om att använda mindre droger, det kan handla om att orka leva tillsammans med sin familj, säger Marie Ljungberg Schött, talesperson för Moderaterna i Stockholm.

ABC: Det behöver inte betyda ett drogfritt liv alltså?

– Det beror på vad man menar med ett drogfritt liv. Vi ger dem en möjlighet att ta tag i sina liv där de är just nu. Och de är inte drogfria just nu.

Vad tycker du?

Visa

Är det här rätt väg att gå?

Mejla reporter Anna-Klara Bankel, eller kommentera på Facebook, Google plus eller Twitter till @SVT_ABC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet