Efter tre dagars vild – olovlig – strejk avblåses strejken enligt planerna och lokförarna återgår till arbetet. Foto: Johan Jeppsson / TT

Vilda strejken avblåses – facket vill stoppa ensamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Otrygga arbetspass och en omöjlig arbetsbelastning är konsekvensen av att tågvärdarna avskaffats, enligt de olovligt strejkande lokförare på Stockholms pendeltåg. Efter tre dagars strejk avblåses strejken och facket ställer sig på lokförarnas sida för att stoppa ensamarbetet.

Efter tre dagar av vild strejk bland lokförare på Stockholms pendeltåg avblåses strejken enligt plan av strejkkommittén, vid midnatt mellan onsdag och torsdag.

Pendeltågstrafiken kommer under torsdagen att vara regelbunden men begränsad, skriver SL på sin hemsida. Arbetsgivaren MTR uppger för Sveriges Radios Ekot att de siktar på att ha omkring 75 procent av trafiken i gång under torsdagen.

”Tungt ansvar för en människa”

Enligt de strejkande har tågvärden en säkerhetsfunktion och en mängd praktiska uppgifter under tågfärderna som lokförarna inte hinner med själva.

– Jag tror inte att folk förstår att det är ett så tungt ansvar för en människa som ensam ska ansvara för upp till 1 400 människor per gång. Om någon mår dåligt måste du stoppa tåget och ta hand om det och när det är färdigt ska du fortsätta köra, säger Nuru Magram, huvudskyddsombud på ST Pendeln.

Skapat trafikkaos

Lokförarna protesterar mot att arbetsgivaren MTR avskaffat tågvärdar vilket inneburit att lokförarna jobbar ensamma på tågen. 

Strejken har lett till stort trafikkaos med majoriteten av avgångarna inställda och stora svårigheter för människor att ta sig fram i kollektivtrafiken de senaste dagarna. MTR har stämt de strejkande lokförarna och begär skadestånd.

Visst stöd från facket

Fackförbunden har inte stött den olovliga strejken, men säger nu att de vill stoppa ensamarbete för lokförarna.

I en framställan till Arbetsmiljöverket har facket begärt att ensambemanningen ska stoppas, och inom kort ska myndigheten genomföra en inspektion, rapporterar TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring tågvärdarna på en minut. Foto: Tomas Oneborg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågvärdarna tas bort från pendel

Mer i ämnet