En enig tingsrätt dömde de fem tidigare eleverna för misshandel. Foto: Scanpix

Elever dömdes för misshandel på Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad

Alla fem åtalade elever från Sigtunaskolan dömdes till samhällstjänst för misshandel av en yngre elev.

En enig tingsrätt dömer de fem tidigare eleverna för misshandel men anser att den inte är grov.

De två som 17-åringen pekat ut som mest drivande har också fått de högsta straffen, 160 timmars samhällstjänst. Två andra döms till 140 timmars samhällstjänst. Den som bara var med vid ett av de två misshandelstillfällena döms till 75 timmars samhällstjänst.

Misshandel på internatskola

Togs hänsyn till deras låga ålder

Angående straffet på 160 timmars samhällstjänst skriver rätten att ”Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 6 månader ha dömts ut.”

När straffet bestämdes tog rätten hänsyn till de åtalades låga ålder vid tiden för brotten. Att de åtalade varit frihetsberövade, tvingades till avbrott i sina studier, samt den stora medieuppmärksamheten, vägde in när rätten bestämde straffen för de fem.

Rätten konstaterar att de äldre eleverna, fyra 19-åringar och en 20-åring, utövat våld mot 17-åringen. Att brottet ändå inte ses som grovt av rätten beror på att ”våldet relativt sett inte var så kraftigt och att skadorna var förhållandevis snabbt övergående”.

17-åringen trovärdig

Enligt Attunda tingsrätt har det inte framkommit något konkret som skulle kunna sticka hål på 17-åringens trovärdighet. Hans berättelser om vad som hänt framstår som trovärdiga.

Flera av de åtalades försök att lägga fram bevis för att de inte deltagit i någon misshandel ger rätten inte mycket för. Att någon beskrivits som skötsam och med tidiga kvällsvanor är inte något bevis för att han kunde stå emot grupptrycket att delta i misshandeln, resonerar rätten i sin dom.

Inte heller tror rätten på teorierna om att 17-åringen på grund av avundsjuka eller hämnd skulle ha hittat på allting.

”Inget att vinna på att ljuga”

Tingsrätten har svårt att se att 17-åringen skulle ha något att vinna på att ljuga. ”Tvärtom tror tingsrätten på NN när han säger att han drabbats negativt av att ha lämnat sin berättelse och att han känt sig utfryst efter att ha berättat”.

Rätten tror inte heller att 17-åringen kommit ihåg fel eller att han överdrivit, vilket påståtts från några av de åtalade. Inte heller går den med på att 17-åringen samtyckt till det våld som utövats.

Att de fem åtalade döms till gemensamt ansvar, precis som åklagaren ville, anser tingsrätten sig ha stöd för i en dom från Högsta domstolen.

De åtalade anses ha haft en gemensamt så kallat brottsuppsåt.

”De tilltalade har i båda åtalspunkterna agerat samlat i en grupp, och ett skrämmande inslag för NN måste ha varit att det var flera stycken som angrep honom”.

Rektor: ”Det här är bra för skolan”

Det var Sigtunaskolan som anmälde misshandeln till polisen och i dag intervjuade ABC skolans rektor Lena Månsson efter domen.

– Jag tror att det här är bra för skolan, och det visar att vi tar det här på allvar, säger Lena Månsson.

Domen

Fem tidigare elever på Sigtunaskolan kastade i september 2011 ostbollar mot 17-åringen och straffade honom med slag och sparkar när han, stående på knä, inte lyckats fånga bollarna i munnen. Han straffades också genom att tvingas till armhävningar.

I mars 2012 straffade fyra av eleverna pojken för att han vägrat att städa en av de äldres rum. Åter ska han ha tvingats stå på knä och tvingats ta emot en stor mängd slag och flera sparkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet