Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rainer Andersson jobbade tidigare som tågvärd. Nu är hans arbete att knacka bort is från tågens övervakningskameror som inte klarar att hålla sikten fri när det snöar. Foto: Malin Benett Klarin/SVT/privat

MTR:s lösning på pendeltågens igensnöade kameror: sopborstar

Uppdaterad
Publicerad

Pendeltågens kamerasystem som, istället för tågvärdar, ska övervaka så att inga resenärer kläms i dörrarna, kostade regionen nästan 300 miljoner kronor. Men under förra vintern visade det sig att kamerorna inte fungerade så bra. Nu är MTR:s nya lösning på plats: personal utrustade med borstar som ska ta bort snö och is.

När ett tåg rullar in på perrongen i Älvsjö borstar Rainer Andersson bort snö och is från övervakningskamerorna. Om kameralinserna är igensnöade ser lokföraren ingenting inifrån lokförarhytten.

– Det har redan skett olyckor, säger Rainer Andersson som tidigare arbetade som tågvärd och är vice ordförande för fackförbundet Seko Pendelklubben.

I vinter ska personal på MTR stå utplacerade på olika perronger och rengöra kamerorna på pendeltågen. Detta trots att själva syftet med den nya tekniken var att automatisera det som en person tidigare varit tvungen att göra.

Pensionärer kallas in vid snöoväder

När det blir riktigt oväder och MTR:s personal inte räcker till ska pensionärer från ett bemanningsföretag hyras in för att hjälpa till.

Men det är inte bara vintertid som sikten i kamerorna kan vara dålig, berättar lokföraren Erik Baginski, som också är ledamot i ST pendeln.

– Även när det är regnigt och fuktigt väder har det varit problem, säger han.

MTR: ”Kommer inte fungera perfekt på en gång”

MTR säger att de jobbat intensivt med att förbättra tekniken, men att allt inte fungerar perfekt på en gång när det handlar om stora förändringar.

Hör MTR om vinterns lösning med borstarna i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du MTR svara på kritiken mot vinterns lösning med borstarna. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.