Foto: TT

Visselblåsare på Karolinska har inte agerat brottsligt

Uppdaterad
Publicerad

De fyra visselblåsarna i den så kallade Macchiariniskandalen på Karolinska universitetssjukhuset har inte brutit mot sekretesslagstiftningen när de anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Det visar en utredning av Institutet för medicinsk rätt, rapporterar Dagens Nyheter.

Karolinska universitetssjukhusets ledning, med den avgående sjukhusdirektören Melvin Samsom i spetsen, har länge anklagat läkarna för olaglig behandling av personuppgifter och journalintrång i sin anmälan till Karolinska institutet och Centrala etikprövningsämnden. Men utredningen kan nu konstatera att så inte är fallet.

Efter granskningen fastslår Institutet för medicinsk rätt att visselblåsarna har agerat i enlighet med patientsäkerheten och medicinsk etik när de valde att slå larm och att det inte finns någon juridisk grund för anklagelserna.

Enligt patientsäkerhetslagen ska sjukvårdspersonal bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls och är därmed skyldiga att rapportera vårdskador och risker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet