Karolinska Institutets rykte har försämrats och det hänger troligen ihop med skandalen med kirurgen Macchiarini. Foto: TT

Karolinska institutet har fått sämre rykte

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutets rykte har försämrats de senaste åren. Det hör förmodligen ihop med avslöjandena kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini, skriver Dagens Nyheter.

I den senaste undersökningen av Kantar Sifo som mäter allmänhetens syn på lärosäten är KI bland de tre sämst rankade i landet. Tidigare var det medicinska universitetet bland de tre främsta, bara KTH och Chalmers hade högre anseende.

Efter att SVT sände en dokumentär om Macchiarini 2015 började KI falla i mätningarna. Undersökningen bygger på mejlintervjuer med 3 702 slumpmässigt utvalda personer. Frågorna handlar om hur allmänheten värderar lärosätenas förtroende, kvalitet och framgång.

Macchiarini-skandalen

”Inte alls roligt”

På KI tar man frågan om universitetets bristande anseende på allvar.

– Det känns inte alls roligt och är naturligtvis inte tillfredsställande att vi har fått det här förtroendetappet. Det tar vi inte lättvindigt på, säger Peter Andreasson, presschef på KI, till DN.

Men han säger också till tidningen att en del av tappet kan bero på att folk blandar ihop Karolinska universitetssjukhuset, ett landstingsdrivet sjukhus, med det statligt ägda KI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet