Ygeman: Vi har inte satsat tillräckligt i utsatta förorter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har inte satsat tillräckligt i utsatta förorter. Det säger inrikesminister Anders Ygeman (S) efter fredagens dödsskjutningar i Rinkeby. ”Vi måste vända en utveckling av stigande arbetslöshet, sjunkande skolresultat och växande klyftor”, säger han.

I fredags sköts två unga bröder ihjäl på ett kafé på Rinkebystråket. Flera maskerade män med automatvapen ska ha kommit in i lokalen, där bröderna satt vid ett bord.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att hans första tanke går till de drabbade, deras familjer och Rinkebyborna.

Dödsskjutningen i Rinkeby

– Sedan drabbas man av ilska och en vilja att slå tillbaka mot gängen och våldsverkarna, säger han till SVT Nyheter.

Många har uttryckt oro för att bo kvar i Rinkeby. Ygeman menar att man inte ska behöva vara rädd.

– Men det är en förståelig reaktion på våldet. Därför måste vi skärpa polisnärvaron i Rinkeby. Vi planerar att bygga en ny polisstation där för över 200 polisanställda, just för att Rinkebyborna ska kunna känna sig trygga.

Dödsskjutningarna har ökat

Polisens egen statistik visar att antalet dödsskjutningar har ökat dramatiskt de senaste åren. Nio av tio mord inträffar i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Därför har vi dubblat straffen för skjutvapen och handgranater. Vi har vidtagit åtgärder för att stoppa smugglingen. Vi måste också skärpa den polisiära närvaron för att avväpna gängen, säger Anders Ygeman.

Samtidigt diskuterar regeringen att inrätta jourdomstolar för att snabba på lagföringen. Dessutom kommer regeringen att presentera ett förslag om husarrest för unga förbrytare.

Krävs investeringar i förorterna

Men för att vända utvecklingen måste regeringen också komma till rätta med stigande arbetslöshet, sjunkande skolresultat och växande klyftor. Det krävs även investeringar i de utsatta förorterna, satsningar som Ygeman medger att regeringen inte har gjort i tillräckligt hög grad tidigare.

– Nu har vi växlat upp tempot. Ibrahim Baylan har fått speciellt samordningsansvar för det här. Vi måste se till att både samhället och det privata näringslivet återvänder till förorterna, för under en lång rad år har man lämnat förorterna.

När kan vi se att utvecklingen med dödsskjutningar vänder nedåt?

– Det är naturligtvis väldigt svårt att svara på. Men vi hoppas att de skärpta åtgärderna, den skärpta polisnärvaron ska ge resultat i kombination med de här förebyggande åtgärderna.

När vill du se resultat?

– Jag vill naturligtvis se resultat så snart som möjligt. Varje förspillt människoliv är ett misslyckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet