Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ytterligare en anhållen för terrordådet

Publicerad

I skånska Örkelljunga har ytterligare en person anhållits för inblandning i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Tingsrätten bekräftar att brottsrubriceringen är terrorbrott, men polisen är mycket förtegen om läget i utredningsarbetet.

Gripandet skedde i går eftermiddag i ett villaområde i skånska Örkelljunga. På adressen finns ett bostadshus med lägenheter som hyrs av Migrationsverket. SVT Nyheter har pratat med en man som bor i området och som såg polisens insats igår.

– Jag såg uppåt tio poliser, både uniformerade och civilklädda. De förde in den gripne mannen i en civil polisbil. Jag uppfattade poliserna som oerhört professionella och lugna, säger mannen som vill vara anonym.

Säpo bekräftar gripande

Polisen och Säkerhetspolisen har tillsammans gjort gripandet efter att ha bearbetat en stor mängd förundersökningsmaterial. Personen ska ha anhållits i går söndag, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Jag kan bekräfta att en person är gripen inom ramen för den här utredningen, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo.
 

Advokat utsedd

Advokat Karl Harling är försvarare åt den anhållne mannen. SVT Nyheter har utan framgång sökt honom, men till TT säger han följande:

– I det här läget har jag bara en kommentar och det är att jag kan bekräfta att jag har blivit förordnad som försvarare.

Vilket brott är din klient misstänkt för?

– Det har jag ingen kommentar till, i det här läget.

Har du träffat din klient?

– Ingen kommentar till det heller i nuläget, säger Karl Harling.

Polisen förtegen

Det råder strikt förundersökningssekretess och polisen vill inte berätta på vilket sätt personen tros vara inblandad i attentatet, som krävde fyra människoliv. Man berättar inte heller vilken misstankegraden är.

– Något mer har vi inte att säga just nu. Åklagare Hans Ihrman som är förundersökningsledare är inte tillgänglig för media, säger Annika Collin, pressansvarig på myndigheten.

Häktningsframställan på onsdag

Stockholms tingrätt bekräftar för TT att misstankarna mot den anhållne mannen gäller terroristbrott. Senast på ondag klockan 12 ska åklagaren Hans Ihrman besluta om personen ska begäras häktad eller inte. Annars försätts han på fri fot.

Detta är den tredje person som anhållits i ärendet. Förutom den utpekade huvudmannen Rakhmat Akilov anhölls en man tidigt i utredningen på den lägre misstankegraden. Åklagaren hävde anhållandet, men eftersom mannen redan fått besked om utvisninig fördes han till förvar.

En person vårdas fortfarande

Av de femton människor som skadades i attacken är det nu bara en person som fortfarande vårdas på akutsjukhus, dock ej på intensivvårdsavdelning. Samtidigt har Stockholms landsting sedan i morse avslutat det stabsläge som påbörjades efter terrordådet på Drottninggatan, skriver landstinget på sin hemsida.

Läs mer: Detta vet vi om Rakhmat Akilov

Redan den 7 april, några timmar efter dådet, greps den uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov i Märsta norr om Stockholm. Han har i förhör erkänt att det var han som stal lastbilen och använde den för att köra på och försöka döda oskyldiga människor på den populära gågatan.

Ranstorp: ”Anmärkningsvärt”

Att polisen är så förtegen om det nya gripandet förvånar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Vad det beror på går det bara att spekulera i, menar han:

– Det kan vara så att de inte vill säga någonting för att det kan finnas ytterligare personer som är misstänkta. Då vill man inte flagga för tydligt för dem att de är under lupp.

Fakta: Dådet på Drottninggatan

Visa
  • Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.
  • Fyra människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och en på sjukhus.
  • De som miste livet i attacken var två svenska medborgare – en flicka i skolåldern och en kvinna från Ljungskile – en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.
  • Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt misstänkt för terroristbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.
  • Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte att hans berättelse var trovärdig. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet